Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът и кметовете съгласуват мерки срещу затварянето на обекти

Ковид вълната залива общините и икономиката у нас. Въпреки трудната ситуация с местните бюджети на мното места кметовете са готови и предлагат и нови мерки за облекчение на дейността и защита на бизнеса и хората. 

В Община Габрово, например, наемателите на общински имоти, които са спрели дейността си временно заради противоепидемичните мерки, са освободени от наеми и такси. Решението е взето на заседание на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на общината.
От това облекчение ще се възползват наематели на общината, които работят в заведения за хранене и развлечения, в места за културни, спортни и образователни дейности. Такова ще има за столовете и бюфетите за ученическо хранене, за стоматологичните кабинети, за щандовете за книжарски стоки в общинските училища. Те ще важат за времето, в което обектите остават затворени - от 28 ноември до 21 декември.
Платените вече наеми ще бъдат приспаднати от следващи такива плащания, а месечните такси за детските градини и ясли също отпадат за периода до 21 декември.
За пръв път заседанието на Общинския съвет в Силистра е било проведено онлайн, съобщиха от общината.
Общинските съветници са гласували "за" по предложение на превозвачите в таксиметровия бранш за увеличение на минималните и максималните цени за един километър пробег по съответната тарифа. Мотивите са били повишените разходи за гориво, амортизация, заплати, подмяна на автомобилния парк, застраховки и други разходи.

Кметът на Дупница Методи Чимев също ще предложи мерки в подкрепа на бизнеса. Например, наемателите в "ГУМ - Дупница" ЕООД, което отдава търговски и складови площи под наем, да бъдат освободени от наемите за периода на затваряне. Това е неговото предложение до Общинския съвет в Дупница, съобщават от общинската администрация. Той се позовава на заповедта на министъра на здравеопазването, според която магазинът няма да работи от петък до 21 декември.
Това вече е правено при първите по-строги мерки през пролетта, когато започна разпространението на Ковид-19. "Така че и този път ще предложа на Общинския съвет да подкрепи предложението ми да освободим хората от тези наеми. Това е вариантът, с който като община можем да помогнем в тази обстановка", коментира кметът. Не са правени изчисления колко ще бъде загубата от това освобождаване на наемателите, но това не е най-важното в момента, отбелязват от общината.

В Стара Загора се освобождават от наем търговците и стопаните на заведения, които ползват общински обекти по време на извънредната епидемична обстановка. Токова е решението на общинските съветници в Стара Загора.

 

 

Мерки в подкрепа на местния бизнес ще гласуват и в Хасково

Мерки в подкрепа на местния бизнес по време на извънредното положение е предложил и кметът на Хасково Станислав Дечев. Те ще бъдат обсъдени и гласувани на сесията на Общинския съвет през декември, съобщиха от кметството.
Едно от предложенията е за освобождаване от такса "тротоарно право" на фирмите, чиято дейност е спряна от противоепидемичните мерки в периода 27 ноември - 21 декември тази година. Друго предвижда освобождаване от наем на фирмите наематели на обекти - общинска собственост, за целия този период.
Ясно е, че тези мерки са в подкрепа на бизнеса, но ще се отразят негативно върху приходите в бюджета на община Хасково. "Въпреки това обаче те са необходими както за фирмите, така и за хората, работещи в тях, отбелязват от общинския пресцентър, като цитират кмета Дечев.
Това са някои от мерките, но за обсъждане ще бъдат предложени и други инициативи, с които да се подпомогне по-лекото преминаване на предприемачите, търговците и гражданите през периода на тези, валожени от пандемията, трудности.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във