Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесът готви масов протест срещу цената на тока

Скокът на цената на тока е в резултат на узаконения грабеж, на продължаващите кражби в енергийната ни система, в резултат на безхаберието. Протестът този път няма да е символичен край работните места и в заводите, а с митинг-шествие във всички големи градове, включително и в столицата. Така председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира пред БНР предстоящия протест на бизнеса на 29 юли (сряда), който отново ще бъде срещу запазването на добавката "задължение към обществото".

"Имаме оглушително мълчание от страна на Обществения съвет, който се създаде, както и в парламента се прие един закон, който влошава в някои аспекти ситуацията. Не бяха изпълнени и редица поети ангажименти. Всичко това ще доведе до недопустим скок в цената на електроенергията, която индустрията нито може, нито иска да понася", обясни той.

Велев съобщи че протестите ще се проведат пред областните управи и общинските управи в необластните градове, а в столицата шествието ще се насочи към Министерски съвет, Комисията за енергийно и водно регулиране и парламента.

Очаква се хиляди да излязат по улиците, а синдикатите не само ще подкрепят протеста, но и ще се включат в него.

"Това ще бъде един общ протест, с общи искания от различни гледни точки за неувеличаване на цената на енергията и за реформи в сектора", допълни Васил Велев.

Ако протестът не е достатъчно ефективен, лидерите на шестте организации, четирите работодателски и двете синдикални ще се съберат на 30 юли на съвместна пресконференция, на която ще бъдат съобщени следващите мерки, които ще бъдат предприети в защита на исканията на бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във