Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бизнесът договори промени в Закона за горивата

Предложението на правителството за отлагане с шест месеца на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с петрол и продукти от петролен произход вече се обсъжда в Народното събрание. Водещата парламентарна комисия по норматива - за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, вече одобри предложението на свое заседание в четвъртък (17 януари). Предстои гласуването в Комисията по икономическите въпроси, а очакванията са отлагането да бъде утвърдено в пленарната зала още през следващата седмица. 

Спорните текстове доведоха до сериозен разкол в бизнес средите. Поначало те станаха повод за протестна готовност от страна на дребните търговци на горива, а впоследствие Българската петролна и газова асоциация напусна КРИБ. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, асоциацията начело с Валентин Златев членува и в Българската стопанска камара. 

Докато депутатите от водещата комисия дебатираха, стопанската камара също организира работна среща, за да обсъди текстовете. Още в началото на разговора ръководителят й Радосвет Радев се опита да омаловажи появилото се напрежение между Златев и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. "Свидетели сме на един преекспониран и реално несъществуващ конфликт. От настройване на бизнес организациите (и браншови, и национални) една срещу друга никой няма полза, затова преценихме, че на виртуалните изкуствено създаващи се "лагери" трябва да противопоставим един откровен разговор очи в очи. Състезания с другите работодателски организации можем да имаме само на пистата да служим по-добре на своите членове", посочи Радев. 

Изпълнителният директор на петролната и газова асоциация Андрей Делчев уточни, че по този закон се работи повече от десет години и че целта му е битка със сивия сектор и нелоялната конкуренция, а не елиминиране на конкуренцията в сектора. Той заяви също така, че готовност за компромиси по отношение на норматива има, но при условие, че не се променят трите основни базови принципа, на които той се основава. Петролната асоциация няма да отстъпи от текстовете, които предвиждат регистрационен режим за извършване на търговия с петролни продукти, засилен контрол и предоставяне на гаранции под формата на обезпечения от страна на фирмите. 

"На думи всички се борим със сивия сектор, но като стигнем до реални действия, започва отстъпление. В създадената по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев работна група предвидихме едни доста рестриктивни условия в закона, но впоследствие постепенно започнахме да намаляваме размера на рестрикциите и смятам, че постигнахме едни наистина минимални и напълно изпълними условия", допълни Делчев. Според него трябва да се пристъпи към прилагане на секторен подход по отношение на текстовете, така че едновременно законът да изпълни основните си функции, без да бъдат затруднени засегнатите от него сектори на икономиката.

В срещата взеха участие и представители на Камарата на строителите. "Не сме тук, за да спъваме или отлагаме закона - отбелязаха те. -  Законът ни дава равен старт, защитава лоялната конкуренция, затова го подкрепихме убедени и категорично още преди повече от половин година. Тук сме, за да доизясним някои спорни формулировки основно във връзка с мобилните бензиностанции, тъй като технологично е невъзможно в нашия сектор да се ползват само стационарни бензиностанции."

От Българската асоциация на металургичната индустрия също изказаха недоволство по отношение на разпоредбите за използването на ведомствените и мобилните бензиностанции. "В металургията зареждаме локомотиви с дизел (около 30 000 литра на месец), като имаме връзка с НАП, а самото зареждане става на затворени площадки, до които няма външен достъп. Затова не виждаме смисъл да ни се поставят изисквания да правим допълнителни регистрации на тези ведомствени бензиностанции", обясниха те. 

Участниците в срещата се договориха правните екипи на браншовите организации да предложат до средата на следващата седмица компромисни текстове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във