Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнесмените трябва да имат познания за интелектуалната собственост

Представители на най-големите руски и международни ИТ компании, както и водещи експерти в областта на високите технологии и правото в цифровата икономика, призоваха бизнесмените да увеличат своите компетенции в областта на интелектуалната собственост и да не пренебрегват процеса на патентоване. Дискусията се проведе по време на образователната конференция за интелектуалната собственост IP Academy в Москва, съобщи ТАСС.

Според експерти пазарът на патентоване в Русия изостава значително спрямо водещите пазари на САЩ и Китай. В Русия се регистрират около 35 000 патента годишно, докато в Китай тази цифра достига 1 милион, а в САЩ - 600 000. По време на събитието бе изтъкнато, че е важно в световен мащаб да бъде повишена грамотността на предприемачите за интелектуална собственост и ако е създадено уникално решение, трябва да бъде патентовано задължително.

Юридическият съветник на IBM Русия Александър Савелиев отбеляза, че изоставането на руския пазар и скептицизмът на неговите западни партньори могат да доведат до положителен резултат, което ще позволи на руските разработчици да увеличат патентната маса. Според Елена Бочарова, вицепрезидент по правни въпроси в ABBYY, не е напълно правилно да се сравнява пряко руският пазар с американския. "Въпросът за регулиране на нови съоръжения, свързани с използването на изкуствен интелект, машинно обучение и други най-нови технологии, е сериозен проблем във всички юрисдикции по света. Притежателите на права по целия свят се стремят да използват съществуващите регулаторни инструменти и да обсъждат противоречиви въпроси в дискусионните платформи. Когато сравнявате американските индикатори за патентоване, вземете предвид, че в патента има не само инструмент за монетизация, но той е и средство за защита срещу така наречените патентни тролове", подчерта Бочарова.

Като една от водещите тенденции на дигиталния пазар, експертите определят нарастващия брой патенти в областта на изкуствения интелект. "Това означава, че сме преминали от научно развитие към етап на внедряване. Освен това, подходите за оценка на патентоспособността и изследването на подобни решения все още не са напълно оформени", заяви ръководителят на патентното отделение на Yandex Андрей Иншаков. Според експерта трудността е да се определи дали алгоритъмът ви вече не е бил използван. Образователна конференция за интелектуална собственост IP Academy се провежда от 18 до 20 септември в Skolkovo Innovation Center в Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във