Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БИЗНЕСЕЛИТЪТ АПЛОДИРА ЕТИЧНИЯ СИ КОДЕКС

Представянето на Кодекс на бизнесетиката постави началото на новия активен сезон. Премиерът Симеон Сакскуборготски, вицепремиерът Николай Василев и заместничката му Любка Качакова, заедно с предприемачите аплодираха новите правила за създаване на прозрачен бизнес у нас. Кодексът е уникално четиво. Той е събрал най-добрите практики, които България може да представи през последните няколко години. Едновременно с това той съдържа и указания как всяка фирма може да разработи свои етични правила, обяви председателят на Българския форум за бизнеслидери Максим Бехар пред близо 300 представители на предприемаческия елит, събрани за повода в хотел Хилтън. Добре е, че сте написали правила, щом те липсват в законите, похвали начинанието им министърът на икономиката Николай Василев. Според него, Кодексът на бизнесетиката напълно се вписва в картината, която правителството е нарисувало. С привичната си прямота обаче Василев отправи и критики към чуждестранния бизнес, че чрез офшорни компании изнася формираната у нас печалба.

ОТВЕТЕН УДАР

Оливър Уитъл, изпълнителен директор на Пощенска банка:

Не бих могъл да коментирам това изказване на вицепремиера Николай Василев. Въобще не съм сигурен, че в действителност има прехвърляне в чужбина на фирмени печалби през офшорни зони. Ние в банката прилагаме правилата на добрата бизнесетика според това, дали има нарушение на закона, или на даден принцип. Ако наш служител приеме подкуп, той ще бъде уволнен - това е просто. Във външен план - ние се опитваме да се убедим, че компаниите, с които работим, са възможно най-етични. Разчитаме само на проверени данни. Игнорираме всяка дейност, която не се осчетоводява както трябва.

Гуатам Вир, изпълнителен директор на ХЕБРОСБАНК:

Не успях да разбера контекста на изказването на министъра. Ние се стремим да финансираме дейности, които носят печалба, а тя, от своя страна, отново да се реинвестира. Имаме вътрешни правила за управление на банката и на човешките ресурси. Тези регламенти са в хармония с българското законодателство и непрекъснато се усъвършенстват. В процес сме на въвеждане на най-добрата западна практика. Опитваме се по някакъв начин да допринесем за подобряване на бизнесклимата в България. Необходими са само две или три неща. Едното е да се дефинират правилата на бизнесетиката, да се приложат и да се следи ефектът от това. Другото условие е партньорите да си имат доверие. Необходимо е и те да са по-критични към бизнеса си, за да има реално развитие.

Дейвид Халстед, изпълнителен директор на Райфайзенбанк:

Една от причините фирмите да прехвърлят печалбите си в чужбина е стремежът им да децентрализират капитала си. И офшорната компания е вариант това да стане. Не съм сигурен обаче дали това е практика на повечето бизнесмени. Райфайзенбанк има свой кодекс за бизнесетика. Банката е една от организациите, чийто опит беше използван. Той се прилага във всички сфери от нашата дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във