Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнес климатът в Германия се влоши неочаквано през август

Моралът сред германските бизнесмени отчита неочакван спад през август, показва проучване сред представителите на 7000 фирми. Водещият индекс на бизнес климата (Ifo)* отчита спад до 106.2 пункта през този месец спрямо 108.3 през юли. Икономистите прогнозираха леко подобрение до 108.5 пункта.

Според ръководителя на Центъра за икономически изследвания - Клемент Фуест, бизнес доверието в Германия рязко се е влошило. По думите му германската икономика навлиза в традиционния си летен спад.

Мнението на главния икономист на ING за Германия и Австрия – Карстен Брежки, е различно: "Изглежда, че на германските фирми им отне малко повече време да оценят ситуацията, но данните от днес показват, че немските компании най-после са усетили реалността след Брексит", твърди Брежки.

По думите му това е най-силният месечен спад в индекса на бизнес климата от май 2012 година насам.

"Това, от което се опасявахме, се случи. Германските фирми продължиха дългата традиция на забавени реакции при единични и неочаквани събития. Това не е първият път, в който основният индекс на бизнес климата реагира със закъснение от един или два месеца при такива събития. Днешните данни напомнят, че не може да се вярва на първоначалните реакции от данните за бизнес активността в еврозоната и референдума във Великобритания. Отрицателното им въздействие по отношение на доверието в бизнеса е реалност", казва още главния икономист на ING.

 

*Ifo е индекс на бизнес климата в Германия, който се разглежда като ранен индикатор за икономическото развитие в страната и се публикува ежемесечно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във