Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнес имотите си върнаха интереса на инвеститорите

Ускореното възстановяване на пазарите на бизнес имоти доведе до силен интерес към инвестиции в незавършени и незаети сгради, проекти в затруднения и земя за строителство през 2014-а. Активи на стойност 239 млн. евро смениха собствениците си през годината, в голямата си част при сделки, свързани с финансово преструктуриране на дългове и капитал, предприето от банки или предишните собственици на имотите. Това става ясно от анализа на консултантската фирма Forton, стратегически партньор в България и Македония на Cushman & Wakefield, най-голямата неборсова компания за консултантски услуги за бизнес имоти в света.

„На пръв поглед числата впечатляват, но следва да имаме предвид, че едва 84 млн. евро от този обем може да бъде приписан на типичния инвестиционен пазар – завършени, работещи и способни да генерират относително постоянен доход сгради“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „Това все пак не променя факта, че търсенето на имоти с инвестиционна цел нараства. Купувачите са мотивирани от силното възстановяване на търсенето на офис площи и възможността да придобият активи с добро качество в другите сектори на ниски в исторически план цени.“

Трайно и видимо е възстановяването на офис пазара през изминалата 2014 г., като положителната тенденция се затвърди в последното й тримесечие. Общо 42% е ръстът в усвоените площи спрямо 2013 г. – на малко над 154 000 кв. м възлиза обемът на заетите в последните дванадесет месеца офиси.

Делът на незаетите площи в столицата пада от близо 30% в последното тримесечие на 2013 г. на малко над 26% за същия период на миналата година. Основен двигател на тази тенденция е интересът към офиси клас А от страна на разширяващи се международни компании, предимно в IT и аутсорсинг секторите.

От Forton отчитат в данните си и 7 000 кв. м усвоени площи от аутсорсинг компании извън София. „Това е само началото. Аутсорсинг компаниите тепърва започват да излизат извън София“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton.

Общият обем на съвременните офис площи в София към момента е 1 690 000 кв. м, като в процес на активно изграждане са още 124 000 кв. метра. Наемите се задържат между 10.5 и 12.5 евро на кв. м като резултат от засиленото търсене и намаляването на свободните площи.

Инвестициите в офиси за 2014 година възлизат на 66 млн. евро, като тенденцията е към увеличаване на инвестиционната активност в резултат на позитивното развитие на сегмента. Рестартирането на преустановените проекти е друг белег на възстановяването на офис пазара.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във