Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнес форум през септември ще има за фирми от България и Сърбия

Възможности за инвестиции и активизиране на двустранните взаимоотношения между България и Сърбия са обсъдили министърът на икономиката Кирил Петков и сръбският му колега г-жа Анджелка Атанаскович по време на среща в град Цариброд, Република Сърбия.

По време на разговора са набелязани конкретни стъпки за цел развитие на съвместни стартъп проекти и сътрудничество в областта на иновациите и предприемачеството, съобщиха от Министерството на икономиката. В рамките на дискусията стана ясно, че до 15 юли ще бъде направено проучване сред малките и средните предприятия в двете страни, свързано с инвестиционните им интереси и областите от взаимен интерес.

Министър Петков е изтъкнал, че е човек, който идва от реалния бизнес и за него е важно да вижда конкретни резултати. Двамата министри се съгласиха, че постигането на конкретика е най-удачно чрез B2B контакти и се договориха за организиране на съвместен бизнес форум през септември тази година.

Стокообменът между България и Сърбия загуби 8.7% от стойността  си през пандемичната 2020 година и е в размер на 1.11 млрд. евро. Износът е намалял с 15.1%, а вносът е спаднал само с 2.7%, което е и причината търговското салдо да е отрицателно за България (-117.8 млн. евро).

Към момента, търговските отношения между България и Сърбия са регулирани от Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Република Сърбия, подписано през 2013 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във