Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бизнес активността в еврозоната се ускорява през август

Ръстът на бизнес активността в еврозоната през август се е ускорил умерено, показаха данни на изследователската компания IHS Markit. Индексът на производствената активност, измерващ общата бизнес активност на еврозоната, е нараснал от 51.5 пункта през юли до 51.9 пункта през август. Показателят, измерващ активността в сферата на услугите в еврозоната, се е повишил до 53.5 пункта през миналия месец спрямо 53.2 пункта през юли.

Индексът на общата производствена активност в Германия, се е повишил до 51.7 пункта през август на фона на по-бърз растеж на услугите и по-бавен спад в производствения сектор в страната. Ръстът на бизнес активността във Франция също се е ускорил през миналия месец – индексът в страната е нараснал до 52.9 пункта, достигайки своята най-висока стойност от девет месеца насам. Индексът на общата производствена активност в Италия през август се е понижил от 51.3 на 50.3 пункта, но въпреки това показва повишаване на активността на частния сектор за трети пореден месец.

Притокът на нови поръчки в еврозоната се увеличава леко, тъй като търсенето остава нестабилно, особено за производителите и тези, които зависят от експортната търговия. Новите поръчки за износ спаднаха за 11-ти пореден месец. Данните от август показват също така увеличение на заетостта, но ръстът на работните места се забавя до минимална стойност от март 2016 г. На фона на опасенията от продължаващата търговска война между САЩ и Китай, както и нарастващата политическа несигурност в Европа, бизнес настроенията сред частните компании в еврозоната паднаха до най-ниското си ниво от май 2013 г. през август тази година.

"Въпреки подобрението на индекса на производствената активност в сравнение с юли, последните данни показват, че БВП на еврозоната ще нарасне само с 0.2% през третото тримесечие, освен ако през септември не се случат значителни промени. Очакваме да видим нови стимули от ЕЦБ през септември, тъй като централната банка се стреми да съживи търсенето", заяви главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във