Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БИВШИЯТ СИНДИК НА ПЛАМА - ЖЕРТВА НА ПОКРОВИТЕЛИТЕ СИ

Ни в клин, ни в ръкав (а може би в много добре подбран ръкав) в най-горещите политически дни, когато целокупният български народ е вперил взор в многоходовото конструиране на новото правителство, плевенските нефтопреработватели спретнаха един креатурен кавър на прочутата Репинова картина Запорожци пишат писмо до султана. В късния следобед на 11 юли пред централата на Национално движение Симеон Втори (НДСВ) на ул. Шишман в столицата се изсипаха неколцина от онези представители на злополучната рафинерия Плама (единия от тях - шофьорът им), които през тази зима на два пъти дефилираха бунтовно по софийското ларго. Тогава, размахвайки подписката на 1700 бивши и настоящи служители на плевенското предприятие (междувпрочем те я дадоха в подкрепа на политическата формация ГОДО), водачът на гражданското обединение Плама - за Плевен Огнян Петков призова управляващите да обявят нова

ликвидация на рафинерията

Собствениците й от кипърския Плама консорциум бяха обвинени в злоумишлено бездействие. Сега със същата подписка и със същите искания лидерът на плевенското гражданско обединение отново минава в атака, само че този път, търсейки подкрепата на царя. Както се казва - дотук няма лошо: Който е на власт, него моля аз. По този повод се появява контрапетиция, пак адресирана до Симеон Кобургготски, но срещу прошението на огнянпетковистите. На 11 юли около 200 други пламаджии пишат следното отворено писмо:
Ние, работещите към настоящия момент в Нова Плама АД, опазващи и поддържащи оборудването в пълна изправност и готовност за пуск, сме силно обезпокоени от публикациите в пресата, целящи ликвидация на рафинерията. Използването на стари подписки, събирани неизвестно кога и за какво под предлог спасяването на Плама, имат единствена цел нейната ликвидация и с това прикриване на големи финансови злоупотреби от предишни периоди. Напълно неверни са твърденията на самозваните водачи на бившите работници за разпродажба на имуществото на рафинерията. В момента, в който се очаква пълно решаване на казуса Плама, има хора, които за пореден път се опитват да попречат с всякакви, дори неморални средства на пускането на рафинерията в действие.
Дали царските икономически експерти (включително и сегашният депутат от НДСВ и бивш шеф-надзорник на АП Димитър Стефанов), на които лидерът на движението възложи да изготвят доклад по случая Плама, ще намерят

брод в огъня между двата вражески лагера

тепърва ще се разбере. По-интересното е, че на практика причина за неговото ново подклаждане стана едно наказателно дело, гледано през миналата седмица в Плевенския районен съд.
На 5 юли наказателен състав с председател Валери Цветанов и съдебни заседатели Михаил Михайлов и Ванко Халачев трябваше да даде ход на делото срещу бившия синдик на Плама Николай Анатолиев Пенев, но не можа да го стори. Защото в действие влезе изпитаната хватка за безкрайно съдебно размотаване - не се явиха редовно призовани свидетели. Обвиняемият също се оказал болен. Любопитното е, че по някаква случайност в медиите, включително и чрез иначе авторитетната БТА, бе съобщено името само на един от укрилите се от зоркото око на Темида свидетели - Бони Евлогиев Бонев. Въпреки че в

протокола от съдебното заседание

подписан на 5 юли, ясно е записано, че съдът глобява не един, а трима неявили се свидетели. В документа се казва: налага на свидетелите Анита Димчева Любенова, Тихомир Иванов Трендафилов и Бони Евлогиев Бонев глоби в размер на по 100 лв. на всеки от тях и постановява принудителното им довеждане от СДВР. Освен това изрично е упоменато, че до следващото заседание, насрочено за 17 юли 2001 г., е задължително да се установи местоживеенето на нередовно призования свидетел по делото Харалампи Анчев.
В случая възниква логичният въпрос кой кой е в тази група и кой има интерес от празните ходове на съдебната машина? Някои документи по делото водят до въпроса защо например е призован въпросният Бони Бонев? В качеството си на член на надзорния съвет на Нова Плама той наистина придоби популярност покрай атаките на споменатото вече гражданско обединение Плевен - за Плама срещу сегашните собственици на рафинерията.
Прокурорката по делото срещу бившия синдик на плевенското предприятие Николай Пенев

смята, че Бонев няма място между свидетелите

в този процес. Прокурор Габриела Динова депозира на 9 юли искане пред Плевенския районен съд магистратите да заличат от списъка на свидетелите Бонев, тъй като показанията на същия са несъотносими към предмета на доказване, с оглед на което визираното лице е в невъзможност да спомогне за разкриване на обективната истина по делото. Така че той вероятно ще си спести както 100-левовата глоба, така и принудителното полицейско докарване в съда. Лошото е, че същото не се отнася за другите двама редовно призовани свидетели - бившата юристка на рафинерията Анита Любенова и Тихомир Трендафилов. Той заедно с неоткрития от призовкарите Харалампи Анчев през 1998 г. в качеството си на адвокати-пълномощници са представлявали интересите на бившия Държавен фонд за реконструкция и развитие и на финансовото министерство при подготовката и обявяването на Плама в несъстоятелност и ликвидация. Сега се чуват обвинения към този тандем от бивши и настоящи мениджъри, че е съдействал за загробването на рафинерията. Разбира се, дали има нещо вярно, могат да кажат само оторизираните за това органи. Харалампи Анчев, който в момента е председател на надзорния съвет на Българска холдингова компания, е бил обект на множество подобни закачки, но в професионалния му актив има и предостатъчно червени точки.

Правосъдният министър в служебното правителство на Софиянски

Харалампи Анчев, който бе председател на Висшия адвокатски съвет, секретар на ЦИК и ликвидатор на скандалната орионска Българска промишлена и земеделска банка, сега участва в управленските органи на столичния Парк-хотел Москва (където може би случайно се подвизава и обвиняемият бивш синдик на Плама Николай Пенев). Харалампи Анчев участва и в редица други дружества. Единственият минус в кариерата му е тазгодишният му неуспешен опит да оглави адвокатурата. Зловидниците му не пропускат да изтъкнат тесните връзки между него, колегата му Тихомир Трендафилов и бившия синдик на плевенската рафинерия Николай Пенев. Твърди се, че Пенев е влязъл в Плама с протекциите на Анчев, който след скандалния провал на приватизаторите от Зееви груп пък предлагал съдействието си Трендафилов да получи синдишки пост в БГА Балкан, независимо от незадоволителното му представяне на тази длъжност във фалиралата КАПИТАЛБАНК.
Причините за образуването на споменатото дело в. БАНКЕРЪ подробно описа още в броя си от 17 март тази година. На 28 февруари прокурорката от Плевенската районна прокуратура Габриела Динева информира Теодосий Симеонов за прегрешенията на Николай Пенев. В сигнала си прокурорката съобщава, че на 5 юли в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - синдик на Плама АД, без разрешението на съда Пенев е упълномощил търговищкия адвокат Йордан Добринов Николов да го представлява по гражданско дело, вместо да изпълни лично служебните си задължения. Това обаче е бял кахър в сравнение със следващия ход на фриволния синдик. Само десет дни след като с протокол е предал рафинерията на новия й собственик, Пенев е наредил за тази услуга колегата му Йордан Николов да получи шеметния хонорар от... 150 хил. нови лева. Естествено от касата на току-що излязлата от несъстоятелност плевенска рафинерия. За тази ларж акция сега Николай Пенев трябва да отговаря пред Плевенския районен съд, а

призованите свидели

Харалампи Анчев и Тихомир Трендафилов, които по това време са представлявали държавните интереси, ще обясняват защо и как са проспали операцията на синдика Пенев. Отделно от хонорарното дело срещу Пенев се води и друго. Както е пояснила прокурорката Динева, на 18 ноември 1999 г. Николай Пенев е съставил неистински официален документ - факс до генералния директор на украинската фирма Укрспецекспорт в резултат на което е опростил дълговете й към Плама в размер на над 3 млн. щ. долара.
Интересното е защо председателят на управителния съвет на споменатото в началото гражданско обединение Плевен - за Плама Огнян Петков не е запознал Негово Величество Симеон Втори с тези и други далеч по-солени афери, благодарение на които рафинерията се закотви на дъното? Какво биха си помислили експертите от НДСВ, които тепърва ще се запознават с пламаджийските проблеми, ако например им попадне пред очите публикацията на в. Плевенски вести от 2 март тази година? В нея между другото пише следното:
Още преди години, когато Огнян Петков бил шеф на моторно-изпитателната станция, където са се тествали маслата на Плама, работниците коментирали, че изнасял бензин в шишета и авточасти. И наша проверка установи, че Петков има магазин за авточасти в сградата на украинското консулство в Плевен на бул. Христо Ботев. Там често наминавал и бизнесменът Илия Илиев, известен като посредник в украинската сделка с маслата на Плама. От тази сделка предприятието все още има да получава над 3 млн. щ. долара.
Верни или неверни, тези журналистически твърдения подсказват едни цигански истории, които ще отворят главоболна работа на царските експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във