Банкеръ Daily

Заради "Хемус":

Бившият шеф на "Автомагистрали" е бил на разпит в полицията

Бившият изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев е дал обяснения в ГД "Национална полиция" за АМ "Хемус" близо час, каза той пред медиите. 

Той определи строителството на "Хемус" като едно голямо пестене на държавен ресурс. Беличев посочи, че не му е бил оказван натиск от изпълнителната власт за сключване на договори с определени фирми.

Припомняме, че допреди няколко дни Беличев беше на екскурзия в чужбина, която бе споменато от вътрешния министър Бойко Рашков пред медиите като пример за това, че хора, които са допуснали злоупотреби с обществени поръчки са в чужбина. Става дума за проверката, която МВР извърши на строителството на лот 5 на магистрала "Хемус", за което са отпуснати авансово 84 млн. лв., но според МВР 60 млн. лв. от тях са били изтеглени само за ден в сакове и чували.

Освобождаването на Стоян Беличев от "Автомагистрали" не беше лесна задача. Регионалният министър Виолета Комитова го уволни през юни, но той отказа да освободи поста, защото така щяло да се блокира дружеството. После той влезе в спор с министъра за това какво е финансовото състояние на фирмата. След това обжалва уволнението си в съда, който спря изпълнението на заповедта. След поредица от обжалвания Беличев бе най-накрая освободен през юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във