Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бившето министерство на инвестиционното проектиране забавило 39 големи проекта

Бившето министерство на инвестиционното проектиране, което беше закрито, е забавило общо 39 големи проекта по ОП „Околна среда". Това съобщи в Поморие министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя направи инспекция как върви работата по такива проекти в региона.

Информацията за забавените проекти била дадена на Василева от министърана регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Данните станали ясни, след като от МРРБ направили подробен преглед на действията на бившето министерство на инвестиционното проектиране.

„Сега всички общини ще трябва да изчакват допълнително да се случат законодателните промени. Тези административни абсурди със създаването на това министерство, забавиха допълнително нещата за големите проекти. А по ОП „Околна среда" голяма част от проектите надвишават бюджет от 10 млн. лв.", обясни министърът.

Причините за забавянията са различни, обясни министър Василева. Става въпрос или за отказ на предишния кабинет през миналата година да плати за проектите, обжалвания или други административни проблеми.

„Няма спрени средства и се надяваме да няма. Те бяха спрени за една година и бяха отблокирани от ЕК преди десетина дни. Това, което правим в момента, е да ускорим всички проекти, които се изпълняват по ОП „Околна среда" 2007-2013 г., за да се възползваме максимално от възможностите, които ни дава европейската солидарност. Затова помагаме на общините за обработка на документация, разплащане в нормални темпове", обясни Василева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във