Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бивш зам.-министър обжалва конфликт на интереси по аферата с къщите за гости

Бившият зaм.-министър на иĸoнoмиĸaтa Aлeĸcaндъp Maнoлeв e обжалвал пред Върховния административен съд решението зa установен ĸoнфлиĸт нa интереси във връзка със скандала “ĸъщи зa гocти”. Това става ясно от съобщение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, публикувано на 26 октомври.

В съобщението на Комисията "Цацаров" се посочва, че: "Александър Манолев в качеството си на заместник-министър на икономиката и член на УС на ДФ „Земеделие“ е упражнил влияние и не е упражнил контрол за наблюдение по осъществен проект по европейска програма „Жилищна сграда – къща за гости“ в Сандански, който проект е реализиран от свързано с него лице – търговец. Решението на Комисията е потвърдено от Административен съд – София град и понастоящем делото се разглежда във ВАС по жалба на Манолев".

През октомври миналата година бившият зам.-министър бе предаден на съд. До обвинението му се стигна след журналистическо разследване, че той използва къща за гости, изградена с евросредства, като лична вила в нарушение на закона. Срещу Манолев и Ана Димитрова, управител на фирмата, която получава европейски средства в размер на 391 160 лева за построяване на къщата, беше повдигнато обвинение за "представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз".

В крайна сметка делото започна през март по съкратената процедура, като в следващите месеци бяха насрочени няколко заседания за разпитване на всички свидетели. Някои от тях обаче бяха отложени заради пандемията от коронавирус или ангажименти на защитата, припомня "Свободна Европа".

Още през април 2019 г. прокуратурата започна проверки на общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз. В началото  на януари тази година бе оповестено, че до момента са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения с цел получаване на финансиране от еврофондове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във