Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бюджетът за поддържане на родословна книга е увеличен със 150 хил. лева

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" гласува увеличаване на бюджета за тази година по схемата на държавна помощ "Помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните" от 7 500 000 лв. на 7 650 000 лева.

Припомняме, че от 24 август до 10 септември 2021 г животновъдите имаха възможност да кандидатстват за финансиране на втори транш по схемата. Помощта е насочена към регистрирани земеделски стопани, занимаващи се с животновъдство. Предоставя се за подпомагане на селекционните дейности в животновъдния сектор под формата на субсидирани услуги от одобрени организации и от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Тя ще се използва в случаите, в които няма одобрена развъдна организация за определена порода.

За първия транш се предвижда изплащане на 40% от общата сума, а остатъкът от утвърдения бюджет ще бъде изплатен на втори транш.

Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от средствата бе до 31 май тази година. Изплащането на втория транш се предвижда да е до 30 септември.

Средствата покриват до 100% от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във