Банкеръ Daily

Стойчо Кацаров:

Бюджетът трябва да се актуализира, за да има пари за компенсации

"Страната ще навлезе в "оранжевата зона" в следващите дни. Това поставя въпроса дали трябва да се предприемат някакви мерки за ограничаване разпространението на вируса. Според нашия план - такива мерки трябва да се предприемат." Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров, като изтъкна нуждата от актуализация на бюджета.

Кацаров коментира пред Нова телевизия разногласията между столичното РЗИ и здравното министерство за налагането на ограничения в София: "Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не. Мерките в "оранжевата зона" предвиждат намаляване на капацитета до 30%, в момента ограничението е до 50%, не предвижда затваряне. Нито има затваряне, нито дискриминация спрямо един или друг бранш. Касае се за всички." По думите на министъра ограничителните мерки в страната са най-либералните в цяла Европа. Той поясни, че според данните в страната не се изисква налагането на мерки, включващи затваряне на заведения.

"Не искам никого да затварям или ограничавам. При липсата на средства единственото оръжие, с което разполагаме са ваксините. Имаме достатъчно количество, има създадена достатъчно добра организация, така че всеки да има достъп", посочи ресорният министър.

"Планът ни предвижда компенсации. Ако не се предприеме актуализация на бюджета, правителството не може да изплати компенсации на никого. Вероятно за август парите няма да стигнат и за медиците на първа линия. Средствата са изчерпани. Резервите и в другите министерства също са изчерпани", уточни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във