Банкеръ Daily

Десислава Танева

Бюджетът на земеделските производители става 106 млн. лева

Министерството на земеделието се е справило успешно с осигуряването на процеса на производството. Това заяви на брифинг ресорният министър Десислава Танева.

"На практика в годишен план приключваме темата за подпомагането в условията на COVID - 19 и на извънредна ситуация. Ние предприехме поредица от мерки, за да може земеделските производители да продължат своята работа по време на пандемията. Искам да благодаря на министър-председателя и министъра на здравеопазването, защото всички наши молби, с изключение на тези за придвижването, бяха приети и одобрени", каза Танева.

Тя съобщи, че на земеделските производители ще бъдат предоставени 106 млн. лева по извънредната мярка за COVID-19. Помощта ще бъде в три направления - подмярка COVID 1, подмярка COVID 2, подмярка COVID 3 за преработвателни предприятия. Подмерките ще бъдат отворени от 19 август и кандидатстването по тях ще бъде улеснено. Разплащанията ще приключат до 16 октомври. 

"Нашето предложение беше за 25% национално съфинансиране, така че общият бюджет да е 120 млн. лв., но на финала на одобрената нотификация националното съфинансиране беше одобрено на 15% или общият бюджет става 106 млн. лева", обобщи земеделският министър.

"Прехвърляме и 70 млн. евро от Оперативната програма "Развитие на селските райони". Увеличение по това прехвърляне няма да получат четири направления, най-вече животновъдите, които са с достигнати количествени лимити и по регламент това увеличение не може да им бъде предоставено. Бюджетът за подкрепа на сектор "Пчеларство" е над 5 млн. лева. Подкрепата за сектор "Плодове и зеленчуци" е 19 млн. лева, като и за двата сектора средствата са по de minimis", разясни Танева.

Бенефициентите по обвързаната подкрепа "Плодове и зеленчуци" ще получат минимум с 12% по-високи ставки. Това е минималният праг увеличение, реалният ще стане ясен след приключване на проверките. 

Тя припомни, че по инициатива на България се е дало право на страните-членки на Европейския съюз да направят изменение на програмите си за развитие на селските райони и да подкрепят сектора за загубите от коронакризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във