Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бюджетът на Националния иновационен фонд е 5 млн. лева

Националният иновационен фонд за финансиране на проекти за научно развойната и иновационната дейност е с бюджет от 5 млн. лв.за тази година.  Средствата са изцяло държавни и помощта е безвъзмездна. Това обясни изпълнителният директор на агенцията Бойко Таков по време на форума Business & Finance 4.0, „Бизнес финансиране и достъп до капитали“. 

„Вслушваме се в нуждите на бизнеса, когато разработваме индикативната програма за съответния период.“, коментира Таков и допълни, че тя ще е готова до седмици с прякото участие на партньори от заинтересованите страни, които са дали препоръки и съвети за актуализирането й.

Представена беше още текущата ваучерна схема по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия.

„Вече имаме един бенефициент, който получи ваучер за 50 хил. лв. Това е технологичен стартъп, което по своеобразен начин подчертава стремежът ни да подадем ръка и на младите бизнеси и на компаниите от ИКТ сектора.“, подчерта още Таков. 

„Търговските мисии, панаирите и бизнес делегациите са сред дейностите, с които агенцията подкрепя предприятията. Само за последните 12 месеца екипът ни е помогнал на почти 1800 предприятия да намерят нови чуждестранни партньори и да разширят дейността си зад граница. Широка е палитрата от прилаганите мерки в подкрепа на експортната дейност на фирмите – от предоставяне на информация и консултации за чуждестранни пазари и за подходящи чуждестранни партньори, бизнес форуми в страната, търговски мисии и бизнес делегации зад граница до организирани фирмени участия на международни изложби в страната и чужбина.“, каза още експертът. 

Анализите на резултатите от прилагането на тези мерки показват, че между 70% и 90% от фирмите, които участват в промоционалните прояви,  подписват договори с чуждестранни партньори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във