Банкеръ Daily

На първо четене:

Бюджетната комисия прие увеличението на пенсиите с 12,5 на сто

Бюджетна комисия одобри на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 година. С промените на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложените изменения се гарантира, че всички около 2 млн. пенсионери ще получат увеличение, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лева.

За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери в законопроекта са предвидени и необходимите средства за повишаване размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170 лв. месечно от 1 октомври 2021 г. Предвидени са необходимите средства за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за септември 2021 г. в размер на 50 лв. Целта е подкрепата за пенсионерите да продължи до момента, в който влязат в сила разпоредбите, на основание на които се повишават основните размери на всички пенсии – от 1 октомври 2021 г.

Министерството на финансите планира дефицитът в бюджета да падне до 3 на сто през 2022 година и до 2,3 на сто през 2023 година. С актуализацията на бюджета дефицитът му за тази година ще бъде 3,6 на сто от БВП.

В проектобюджета на страната за 2022 година се предвижда да има резерв 3,3 млрд. лева за допълнителни политики и непредвидени разходи, каза служебният ресорен министър Асен Василев. В проектобюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за следващата година ще има допълнително и 900 млн. лева лева.

Актуализацията на пенсиите няма да доведе да допълнителен дефицит и нарушаване на Маастрихските критерии за финансова стабилност на страната, увери Василев.

"По мое виждане повишение на максималния осигурителен доход би могло да се случи от 1 януари 2022 г.", каза служебният социален министър Гълъб Донев пред репортери в Народното събрание. Той обясни, че не се предлага увеличение на максималния осигурителен доход, защото в края на годината това ще доведе до повече административна тежест във връзка с настройването на всички счетоводни продукти.

По думите му новите предложения биха променили предложението на служебния кабинет за актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г. "Ние сме предложили да се увеличи тежестта на година осигурителен стаж от 1.2 на 1.35, което ще доведе до 64 лв. нарастване на пенсиите или средно това е 12.5 %. Минималната пенсия от 300 лв. да стане 340, където нарастването е с 13.3 %, социалната пенсия от 148.71 лв. съответно да стане 170 лв., където нарастването е 14.3 %. Всички пенсии, които са свързани със социалната пенсия, също ще бъдат увеличени с 14.3 %", посочи министърът. "Считаме, че е справедливо, че мотивира младите хора да се осигуряват на реалните доходи, които получават, което дава и предвидимост на пенсионноосигурителната система и гарантира устойчивостта ѝ", каза още министър Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във