Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бюджетната комисия прие на първо четене 9% ДДС за ресторанти и книги

Комисията по бюджет и финанси подкрепи на първо четене предложението на управляващите за въвеждане на 9% ставка за ДДС за хотелиерските и ресторантьорските услуги.

В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Министерството на финансите днес обаче предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто, за да се компенсира загубата в бюджета. Според изчисленията тя може да достигне 1,8 млрд. лева.

Председателят на комисията Менда Стоянова, която също е против промените, не подписа законопроекта, а днес не присъства и на заседанието на комисията.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, с 9-процентна ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните.

Предстои предложенията да бъдат обсъдени на първо четене в парламента на заседанието в петък. 

Намаляването на ДДС ставката трябва да важи за заведенията за хранене и местата за развлечение. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия, като подчерта, че от текста било изключено предложението на "Обединени патриоти".

"Със забраната на работата на ресторантите, забранихме и работата на кафенетата. Сега ще подпомогнем ресторантите, но кафенетата и другите заведения няма. Защото "ресторанти" е тясно определена категория", аргументира се Симеонов.

Той уточни, че алкохолът и тютюневите изделия са изключени от мярката за намаляване на ДДС.

По думите му няма основание за намаляване на ДДС за стоките от първа необходимост, тъй като веригите имат неколкократен ръст. Повишено е и търсенето на фармацевтични продукти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във