Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЮДЖЕТ 2007 СТАРТИРА С КЪСИ ПАСОВЕ

Премиерът Станишев даде гласност на макрорамката на бюджета за 2007 г. - първата година от евентуалното членство на България в Европейския съюз, след срещата на върха на лидерите на партиите от тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС в началото на седмицата. Сам по себе си този акт на фискална прозрачност от страна на кабинета е повече от похвален. Защото дава възможност на фирмите и на гражданите да се ориентират в някаква степен каква ще бъде финансовата политика на правителството догодина. Но е вярно също, че бюджетната процедура за 2007 г. стартира още през есента на миналата година, т.е. преди около десет месеца. В този смисъл в изявлението на Станишев можеше да има повече изчерпателност и конкретика. Защото това, което се чу, е само къс пас към онова, което евентуално ще се случи във фискалната област.
Ще има намаление на данъците, но подробностите ще се уточняват, коментира Станишев. Възможно е данъкът върху печалбата да падне от 15 на 12%, а осигуровките да бъдат намалени с още 2-3 пункта. Все още се обсъжда намаляване наполовина на корпоративния данък при реинвестиции, за което настояват от ДПС. Засега министър-председателят обяви единствено, че необлагаемият минимум догодина скача с 20 лв. - от 180 на 200 лева. Заради този жест хазната ще загуби 150 млн. лева. Сметките сочат, че отделно в бюджета ще влязат 450 млн. лв. по-малко, тъй като приходите от данък добавена стойност ще намалеят заради промяната в режима за внос и износ след влизането ни в Европейския съюз.
Станишев обяви още, че политиката по доходите е приоритет на кабинета, но така и не уточни кога точно ще се повишат минималните пенсии. Преди няколко месеца социалният министър Емилия Масларова настоя за ръст на ниските пенсии, които сега са до 150 лв., с 4 до 5% от 1 юли тази година, но засега датата не е окончателна. Все още е под въпрос и с колко точно ще бъде увеличена минималната работна заплата от следващата година - най-вероятно скокът ще е с 10 лв., и тя ще достигне 170 лева.
В проектобюджета за 2007 г. се планират 2.7 млрд. лв. преки чуждестранни инвестиции. По думите на премиера това е значителен ръст спрямо бюджета за тази година. За първите три месеца на 2006 г. външните капитали в страната са 755 млн. евро спрямо 392 млн. евро за същия период на предишната година, при това без да се отчита приватизацията на ТЕЦ Варна.
Кабинетът Станишев смята да преразпределя догодина под 40 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Разчетите са приходите в бюджета да са 41.7% от БВП, а разходите - 40.9 процента. Предвиден е бюджетен излишък от 0.8 процента. Ако обаче разходите се намалят с предвидената вноска за членство в ЕС (624 млн. лв. или 1.2% от БВП), те стават значително под 40% от БВП, точно както е заложено в коалиционното споразумение и управленската програма на правителството.
Общият размер на БВП за 2007 г. ще е 51 млрд. лв. и се предвижда ръст от 5.8 процента. Бюджетът е изчислен при средногодишна инфлация 4.4% и дефицит от 11.8 процента. Очакванията на кабинета са, че постъпленията от структурните и аграрните фондове на ЕС, заедно с тези от предприсъединителните програми ФАР и ИСПА, ще достигнат 2.1% от БВП. През 2007 г. коалицията, която пое управлението през август миналата година (при подготвена макрорамка от предишното правителство на НДСВ и ДПС) ще изпълнява първия си самостоятелен бюджет. Затова той ще даде възможност в максимална степен да се изпълни нашата предизборна програма, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
За повече контрол от страна на парламента върху текущите разходи на бюджета настоя финансист №1 Пламен Орешарски. Експертите от неговото ведомство вече били готови да внедрят секторно-програмния подход при подготовката на бюджета за 2007 година. Така всеки министър ще определя сам разпределението на средствата в своя сектор - на принципна база и в рамките на предвидените разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във