Банкеръ Daily

CNN:

Битка на два фронта? САЩ и ЕС се опитват да предотвратят търговската война

Комисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом се среща с представителите на администрацията на "Тръмп" Уилбър Рос и Робърт Лайтшизър в сряда. Срещата се вижда като последен опит ЕС да избегне американските тарифи върху вноса на стомана и алуминий, които трябва да влязат в сила в петък. Но двете страни изглежда нямат никаква надежда да постигнат споразумение по време на преговорите в Париж, коментира CNN в публикация, озаглавена "Битка на два фронта? САЩ и ЕС се опитват да предотвратят търговската война" .

"Иска ми се това да бъде положителен разговор ... без тарифи или квоти, но реално не мисля, че можем да се надяваме", заяви Малмстрьом пред Европейския парламент във вторник.

Рос, междувременно, обяви в сряда, че САЩ имат "много да се оплакват", когато става дума за търговия с Европа.

Митата за алуминий застрашават европейския износ на стойност 6,4 милиарда евро, а ЕС обеща бързо отмъщение, ако не бъде освободен от търговските санкции.

Европейският съюз актуализира списък на американските продукти по-рано този месец, който ще бъде ударен с 25% тарифи, ако САЩ продължат действията си. Списъкът включва американски мотоциклети, дънки, цигари, сок от червена боровинка и фъстъчено масло.

Търговските отношения между двете страни струват повече от 1 трилион долара годишно. ЕС изнася значително повече стоки за САЩ, отколкото обратното, въпреки че търговията с услуги е сравнително равна. Разговорите между ЕС и САЩ идват само един ден след изненадващото изявление на администрацията на Тръмп, че ще наложи тарифи на китайски стоки на стойност около 50 млрд. долара и ще ограничи инвестициите на Китай в САЩ.

Експерти твърдят, че е изключително трудно да се прогнозират резултатите от преговорите между САЩ и ЕС.

"Начинът, по който САЩ се справи с търговската политика, е толкова трудно да се предвиди какво ще се случи", каза Рос Дентън, търговски експерт и партньор в адвокатска кантора "Бейкър Макензи". Дентън заяви, че Европейският съюз има сериозен аргументи за отстъпка от тарифите за стомана и алуминий, наложени в името на националната сигурност. Но администрацията на Тръмп може да не се съгласи. "Не виждам особени ползи за администрацията наТръмп , честно казано, разправяйки се с Европейския съюз", каза Дентън, цитиран от CNN.

Американската търговска камара към Европейския съюз - която представлява американските компании в региона - призова администрацията на Тръмп да покаже сдържаност.

"Тези предложения за тарифи могат да предизвикат опасни ескалации в търговските спорове и да имат други непредвидени последици, които могат да имат значителни последици за работните места, растежа и сигурността от двете страни на Атлантическия океан", се казва в изявление.

Европейският съюз заяви, че ще реагира "пропорционално", за да избегне търговска война. Но президентът Доналд Тръмп може и да не вижда нещата по този начин.

Тръмп вече заплаши, че ще реагира на новите търговски бариери на ЕС с данък върху превозните средства, произвеждани от европейските автопроизводители. Рос пък започна разследване дали глобалният автомобилен внос вреди на американската национална сигурност. 

Отношенията между САЩ и Европейския съюз също бяха обтегнати в Иран. Европейският бизнес наскоро беше ударен от решението на Тръмп да възстанови широкообхватните санкции срещу Иран, принуждавайки някои компании да прекратят операциите си в страната. Този ход засягаше бизнес сделки в размер на милиарди долари. Европейският съюз реагира, като въведе мерки, предназначени да се противопоставят на санкциите на САЩ и да защитят интересите на бизнеса си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във