Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бисер Петков се похвали с двуцифрен ръст на минималната заплата

През последните години има двуцифрен ръст на минималната заплата в България. Увеличението на най-ниските доходи е в основата на ускорения темп на нарастване на средната заплата в страната. Това каза социалният министър Бисер Петков пред журналисти след откриването на кръгла маса за напредъка при приложението на принципите в Европейския стълб за социални права, организирана от КНСБ.

"За да бъде устойчив ръстът на доходите, е необходимо да има по-голямо нарастване на производителността на труда. Реализирахме редица инициативи за подобряване на положението на представителите на уязвимите групи, сред които са Законът за хората с увреждания, Законът за социалните услуги и Законът за предприятията на социалната и солидарна икономика. Към момента едно от най-големите предизвикателства пред политиката за хора с увреждания е гарантирането на възможностите им за заетост. За изпълнението на тази цел с новия закон се въвежда квота за наемане на хора с трайни увреждания и се определят нови форми на подкрепа, чийто вид се идентифицира чрез индивидуална оценка на потребностите на всеки човек", обясни Петков.

Министърът акцентира, че са предприети мерки за увеличаване на размера на помощите за целево енергийно подпомагане, както и за разширяване на обхвата на подпомаганите лица. Средствата по това перо за 2019 г. бяха увеличени с 40,4 млн. лева. Петков припомни, че правителството полага усилия за увеличаване на средствата за делегираните от държавата социални услуги. През 2019 г. те бяха увеличени с приблизително 30 млн. лв. и са в размер на 260,9 млн. лв. Паралелно с това беше развита мрежа от услуги в домашна среда чрез осигуряване на личен асистент, социален асистент и домашен помощник. Към края на февруари 2019 г. услугите в домашна среда са ползвали приблизително 24 400 хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. За тази цел в държавния бюджет за тази година са отделени 71,5 млн. лв., които са извън планираните средства за финансиране на социалните услуги.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във