Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БИРНИЦИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА РЕВИЗИРАТ ДО ТРИ ГОДИНИ

Данъчните ревизии няма да продължават повече от три години, решиха депутатите при приемането на второ четене на Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Сега, по искане на министъра на финансите, ревизиите могат да текат безкрайно. Народните представители одобриха предложението първоначалният срок на ревизията да не е по-дълъг от три месеца. По-нататък той може да бъде удължен с още един месец, но след издаването на нова заповед. Когато се установи особена фактическа сложност на проверката и само със заповед на изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП), ревизията ще може да се удължава до три години. Когато в хода на административното производство се установят престъпни обстоятелства, то спира и материалите се изпращат на прокурор.
Народното събрание гласува още, че МВР не може да има пряк достъп до данъчната и осигурителната тайна. Полицаите ще трябва да я изискват или чрез съда, или чрез някое от лицата с право на достъп.
Според приетите текстове иззетите вещи, книжа или други носители на информация ще се предават от органите на МВР на служителите на Агенцията по приходите с протокол и опис. Без съдебно решение информация за платените данъци или осигуровки ще могат да искат президентът, орган на НАП, главният прокурор, управителят на НОИ (или директор на териториално поделение), директорът на Агенция Митници (или на териториално поделение), директорът или съответният публичен изпълнител на Агенцията за държавни вземания, ръководителите на Агенцията за финансово разузнаване и Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, както и при необходимост - комисията по закона Петканов за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.
Отпадна предложението на Министерския съвет пряк достъп до тези данни да имат директорът на НСлС, вътрешният министър, главният секретар на МВР, директорът на НСС, директорът на НС Полиция и директорът на НСБОП.
Окончателното приемане на Данъчноосигурителния процесуален кодекс ще гарантира старта на Националната агенция за приходите на 1 януари 2006 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във