Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БИОВЕТ СЕ ОГЛЕЖДА ЗА НОВИ ПАЗАРИ

Над 5.2 млн. лв. е нетната печалба на Биовет-Пещера за 2000 г., съобщи пред в.БАНКЕРЪ Ангел Желязков, изпълнителен директор на дружеството, което е сред най-големите производители в света на ветеринарни медикаменти. След продължителни приватизационни драми 54% от завода в Пещера бяха продадени през април миналата година. Купувач стана Българска фармацевтична компания (БФК), която плати 10.639 млн. щ. долара. В момента БФК държи 81% от активите на Биовет.
Приходите от продажби на предприятието през 2000 г. са със 7% повече в сравнение с 1999 година. Приблизително 96% от продукцията му се изнасят в чужбина, а едва 4% са за вътрешния пазар. С този незначителен процент от нашето производство покриваме почти 25-30% от продажбите у нас, обяснява Ангел Желязков. Според него този парадокс се дължи на прекалено ниското потребление на ветеринарни лекарства в България. За сметка на това медикаментите на Биовет намират добър прием в Китай, Индия, Канада и в почти всички държави от Латинска Америка и Западна Европа.
Фармацевтичната компания няма проблемите на Балканфарма и Софарма с търговските марки. На международните пазари Биовет има 105 регистрации на свои продукти.
За 2000 г. собствениците на завода са вложили в него около 4 млн. щ. долара, като инвестиционната им програма до края на годината предвижда поне още толкова. Всъщност инвестиционният ангажимент, който пое купувачът при сключването на приватизационния договор, бе в рамките на пет години да налее в производството 12 млн. щ. долара. Но мениджърите на Биовет смятат, че тази сума ще бъде надхвърлена още на третата година. Тези средства ще се използват както за технологично модернизиране на оборудването ни, така и за увеличаването на продуктовата гама, казва Ангел Желязков. - Сериозно обмисляме вариантите за пускането на нови медикаменти, а и за разширение на пазарите ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във