Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бил Гейтс: Справянето с Covid ще е лесно в сравнение с климата

Решаването на проблемите с изменението на климата би било „най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило“, обяви милиардерът основател на Microsoft Бил Гейтс. 

В сравнение, прекратяването на пандемията е "много, много лесно", казва Гейтс пред Би Би Си.

Милиардерът представи новата си книга - "Как да избегнем климатични бедствия", описвана като наръчник за справяне с глобалното затопляне.

Не подценявайте мащаба на предизвикателството, предупреждава основателят на Microsoft.

"Никога не сме правили преход, какъвто трябва да направим в следващите 30 години. Няма прецедент за това", заявява още той.

И посочва следните числа - 51 млрд. тона парникови газове обикновено се добавят към атмосферата всяка година, а нулата е мястото, до което трябва да стигнем.

Гейтс се фокусира върху това как технологията може да ни помогне да направим това пътуване. Например възобновяемите източници като вятър и слънце могат да ни помогнат да декарбонизираме електроенергията, но това е по-малко от 30% от общите емисии, подчертава той.

По думите му ще трябва да декарбонизираме и останалите 70% от световната икономика - стомана, цимент, транспортни системи, производство на торове и много, много други, но в момента просто няма начини да направим това за много от тези сектори.

Милиардерът призова за намеса от страна на правителствата по света - трябва да има глоби, за да кажем на частния сектор, че искаме зелени продукти. Това ще изисква огромни инвестиции от правителствата в научноизследователска и развойна дейност, както и финансова подкрепа, която да позволи на пазара за нови продукти и технологии да расте, казва още Бил Гейтс.

Създателят на Microsoft съобщи също, че през следващите 5 години ще инвестира около 2 млрд. долара в борбата с измененията на климата. Средствата ще бъдат вложени в стартъп компании и други проекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във