Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Безумни искания за скъпа енергия в изборната година

Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока. По този начин енергийният министър Теменужка Петкова отговори на критиките на левицата за евентуалното поскъпване на енергията от 1 юли. Очакванията са цената да скочи между 3-4 процента, ако се осланяме на думите на шефа на КЕВР Иван Иванов. При все че ЧЕЗ, като за последно, поиска скок на нощната тарифа с над 65 на сто. Докато другите ЕРП-та поискаха много по-скромно поскъпване.

В петък (19 април) и топлофикационните дружества внесоха ценовите си предложения. Те варират между 3.43 и 107.78 процента увеличение. А що се отнася до продаваната от тях електроенергия, там напъните са нарастване между 8.3 и 56.10 на сто.

"Топлофикация-София" иска най-малкото поскъпване на топлинната енергия и най-голямо за тока, произведен от нейните мощности. Столичното парно иска за топлото и топлата вода да се плащат 95.98 лв. без ДДС за мегаватчас вместо сегашните 92.80 лева. И с почти сто лева отгоре от сегашната цена - от 163.65 лв. до 255. 45 лв. без ДДС за мегаватчас.

От габровската топлофикация, която работи с въглища, са си направили устата КЕВР да ѝ разреши поскъпване на топлоенергията със 107.78 на сто до 185.63 лв. без ДДС, а за тока с преференциална цена – с близо 40 процента от 237 до 331 лева.

Този евтин цирк - ние настояваме за повече, та и вие да ни дадете по-голямо увеличение, го гледаме всяка година, но през тази има два вота - за Европейски парламент и за местна власт, и цялата работа изглежда леко като провокация. Още повече след като на всички е пределно ясно, че КЕВР няма да уважи исканията на отделни енергийни дружества за коласални увеличения от лятото, а още по-малко ще ги приемат гражданите. 

Енергийният министър посочи, че в заявлението, което НЕК, е направила, няма увеличение с 50 процента. "Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно", допълни тя. Според Петкова очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация, всичко друго е груба манипулация.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във