Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Безработицата в Южна Корея достигна най-високото си ниво от 2000 г. насам

Нивото на безработица в Република Корея през април достигна своя максимум от 19 години, съобщи Националната статистическа служба на страната.

Според данните, равнището на безработица е 4.4% от населението в трудоспособна възраст, като се е увеличило с 0.3 процентни пункта в сравнение с предходната година. Това е най-високото ниво от април 2000 г., когато достигнатата стойност беше 4.5%. Безработните Южна Корея през април са 1.25 милиона трудоспособни жители на страната, като във възрастовата група до 30 години те са 11.5%, което е с 0.8 процентни пункта повече в сравнение със същия период на миналата година.

Равнището на заетост в страната през април е 66.5%, което е спад от 0.1 процентни пункта на годишна база. Отчетеният брой на работещите граждани е 27.4 милиона души. В сферата на здравеопазването и социалното осигуряване броят на работните места се е увеличил със 127 хиляди спрямо миналата година, в образованието - с 55 хиляди, в науката и технологията - с 49 хиляди. Същевременно заетостта в промишленото производство намалява с 52 хиляди, а в търговията на едро и дребно - със 76 хиляди души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във