Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Безработицата сред жените във Великобритания е най-ниска от 1971 г. насам

Нивото на безработица сред жените във Великобритания през първите три месеца на годината е спаднало до 3,7%, което е най-ниската стойност от 1971 г. насам. За мъжете процентът е 3.9%, най-ниският от средата на 1975 година.

Службата за национална статистика на Великобритания съобщи, че общото ниво на безработица през тримесечния период е 3,8%, което е най-ниския процент от края на 1974 година. Същевременно, с изключение на премиите, средната седмична заплата за служителите в страната се е повишила с 3,3%. Заетостта също е скочила с 99 000 през тримесечието, достигайки 32,7 милиона, като сега броят на работещите е най-високият с рекордните 76,1%. През последните пет години нивото на безработица при мъжете е спаднало от 7% на 3,9%, а при жените е намаляло по-малко през същия период - от 6,4% на 3,7%.

Според Службата за национална статистика на Великобритания увеличаването на заетостта при дамите се дължи частично на промените в държавната пенсионна възраст за жените, според които по-малко жени се пенсионират на възраст между 60 и 65 години. Броят на икономически неактивните хора в страната през последното тримесечие е спаднал с 23 000 до стойност 8,6 милиона, което е намаляване с малко под 21%.

Министърът на труда Алок Шарма коментира данните, цитирана от Daily Mail. "Запазването на рекордното ни ниво е на заетост със спад на безработицата до едва 3,8%, най-ниската му стойност от 1974 г., отново показва успеха на нашия балансиран подход към управлението на икономиката. Повишаването на заплатите и бумът на висококвалифицираните работни места означава по-добри перспективи за хиляди семейства. Сега трябва да се фокусираме върху хората, които умеят да се развиват и да ги подкрепяме в кариерното им развитие, за да създадем модерна работна сила, подходяща за предизвикателствата на средата на 21-ви век," заяви Шарма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във