Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Безработицата ще продължи да расте поне още 2 месеца

Радосвет Радев

Разхлабването на противоепидемичните мерки няма да се отрази пряко върху заетостта и поне още два месеца безработицата ще продължава да расте, прогнозират от Българската стопанска камара. По-значимо ангажиране на хора евентуално се очаква едва в края на годината.

Оптимизмът след разхлабването на част от ограниченията, наложени на бизнеса, е прекален, заради многото условности, очакваното свито потребление и големите инвестиции за рестарта на освободените бизнеси, смята председателят на БСК Радосвет Радев.

„От една страна готовността и отварянето на заведенията не е равно на това, че ще има същото бурно потребление на тези услуги, защото много хора към момента преизчисляват собственото си икономическо поведение. И втори път – самата услуга на предоставящия ще бъде с по-висока цена и респективно с по-малка печалба“, посочи Радев пред БНР.

Според него, загубилите работата си през изминалия месец и половина не трябва да очакват да се върнат веднага на работните си места.

"Трендът за следващите месец-два ще бъде все още на освобождаване. Вероятно есента ще започне възстановяване, защото лятото голяма част, включително западноевропейските ни партньори, излизат в августовското безвремие и почти никой не работи. Моето усещане е, че четвъртото тримесечие на тази година ще покаже първи трендове на наемане отново на хора", допълни председателят на камарата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във