Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЕЗРАБОТИЦАТА ОСТАНА БЕЗ БЮДЖЕТ

По сметките на специализирания фонд за безработица в момента в наличност има... 6 млн. лева. Само по заварени, сключени договори с фирми Националната служба по заетостта (НСЗ) има да им плаща 49.5 млн. лева. От Министерството на финансите тя иска 72 млн. лева.
Само че шест месеца след началото на годината фонд Професионална квалификация и безработица (ПКБ) още е без приет бюджет за 2001 година. Надзорният му съвет ще заседава за пореден път във вторник, 3 юли. Тогава изтича и мандатът на сегашния му състав, но и новите му членове няма да могат да утвърдят финансовия документ. Защото проект, който да гледат, няма.
Има обаче два негови варианта. Единият е на управителния съвет на НСЗ, внесен още миналата есен, но той не е съгласуван от Министерството на финансите, каквато е законовата процедура. Другият вариант е на самото финансово министерство, който пък Службата по заетостта не приема. Двата се разминават с минимум 30 млн. лева, като ножицата може да стигне и повече от 70 млн. лева.
Дискусиите с Министерството на финансите още продължават, вървим към сближаване на позициите, увери в. БАНКЕРЪ социалният министър Иван Нейков. Миналата година позициите на искащите и даващите пари се сближиха чак през есента. Така бюджетът на фонд ПКБ за 2000 г. бе приет едва през октомври. Той приличаше повече на отчет и беше безкрайно ясен - коментира пред в. БАНКЕРЪ шефът на Националната служба по заетостта Олег Чулев. - Когато виждаш какви са ти приходите и разходите за десет месеца на годината, много реалистично можеш да сметнеш приходите и разходите си за останалите два месеца и бюджетът става.
Липсата на бюджет не ощетява безработните, заявиха и Нейков, и Чулев. Няма никакви финансови затруднения за обезщетенията им, те се изплащат 100%, с пари от получените вноски във фонда и от държавния бюджет.
Спорът е как да се финансират програмите, с които може да се намали безработицата, като се разкрият нови работни места, или останалите без препитание се преквалифицират. И то след като безработицата е постоянно висока - държи се на 18 процента. Службата по заетостта иска повече пари, с които да стимулира фирмите. Финансистите стискат джоба, защото фонд ПКБ е част от консолидирания държавен бюджет.
От осигуровките за безработица месечно в специализирания фонд влизат 16-17 млн. лева. Разходите обаче са за около 24-25 млн. лева. Само през май за обезщетения са отишли 14.400 млн. лева. За сметка на ПКБ са и осигуровките за пенсия и здраве на регистрираните в бюрата по труда. През май на НОИ са преведени 4.4 млн. лв. и почти 1 млн. лв. за здравната каса. Само за тези задължителни пера - т.нар. пасивни мерки, фонд ПКБ е похарчил през същия месец 20.200 млн. лв. Дори и тази сума превишава полученото от вноските.
Разликата между приходи и разходи се покрива от финансовото министерство - то превежда на ПКБ по 9 млн. лв. всеки месец. С 5.5 млн. лв. от този трансфер фондът тутакси олеква, защото ги внася в НОИ и здравната каса. Така сериозно се увеличава дефицитът във фонда, но той е изкуствен - твърди шефът на Службата по заетостта. - Тези разходи се правят от държавния бюджет, защо трябва да идват при нас първо като субсидия от държавата, а после ние да ги отчитаме като разходи?
На всичко отгоре в началото на тази година фондът е взел 17 млн. лв. заем от държавния бюджет, който трябва да погаси до декември. Така не остават пари за програми за заетост, които да раздвижат трудовия пазар, а именно с тях Нейков толкова се хвалеше през мандата си. Не само за нови инициативи, но дори и за покриване на старите задължения.
През есента на 2000 г. правителството отпусна 15 млн. лв. за програми за активна политика, но действието на постановлението изтече в края на годината и не бе подновено. За това време обаче НСЗ има сключени договори с фирми, на които сега трябва да плати. Само по тези стари договори до юни ПКБ е натрупал 44.5 млн. лв. задължения. Още 4.5 млн. лв. му висят по подписани насърчителни мерки, 0.5 млн. лв. трябва да брои на фирми, направили курсове за професионална квалификация. Във варианта на финансовото министерство за бюджет само от покриването на тези договорени ангажименти фондът е на червено с 5-6 млн. лева.
През март кабинетът Костов прие първия у нас Национален план за заетост за 2001 г., в който е записано на колко хора ще се намери работа и колко ще се обучат по региони, но пари няма дори и за него. Ако се задействат всички одобрени от министъра на труда и от правителството програми за заетост и квалификация, на ПКБ му трябват 72 млн. лева. Отделно от тях обаче държавният бюджет е финансирал през тази година проекти за работа с над 40 млн. лева.
Бих разбрал колегите от финансите, които казват, че за тях всичко това е активна политика, но признавам правото на ПКБ да иска и в него да има повече, коментира сблъсъка на интереси Нейков. Според него до 15 юли ще се осигурят допълнително около 20 млн. лв. за нови програми по линия на ПКБ. Евентуално решение на финансовите проблеми той очаква сега, след като се види изпълнението на държавния бюджет за шестмесечието. Тогава част от излишъка може да отиде във фонд ПКБ. Според шефа на Службата по заетостта, правителството трябва да излезе с решение да покрие всичките натрупани задължения от 49.5 млн. лева. Само че Костов подава оставка на 5 юли и по всичко личи, че новият кабинет ще трябва да разплита възела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във