Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Безработицата намалява до 10,8% към септември

През третото тримесечие безработицата в България намалява с 1,2 процентни пункта на годишна база до 10,8%, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

Данните на националната статистика показват устойчив спад на показателя от началото на годината. В сравнение с второто тримесечие на 2014 г. е налице понижение - безработицата тогава е била 11,4%.
Спрямо първото тримесечие равнището на безработицата също намалява – през януари-март тя е била 13%.

Данните на статистиката за младежката безработица към септември също са позитивни. През третото тримесечие коефициентът на безработица при младежите до 29 години е 15,7%, или с 4,2 процентни пункта по-нисък в сравнение със същото тримесечие на миналата година. За предходното тримесечие младежката безработица е била по-високо – 16,8%.

Тревожни остават обаче данните за броя на продължително безработните (от една или повече години). През третото тримесечие НСИ отчита пореден ръст в броя на хората, които спадат към тази група. За юли-септември делът на продължително безработните е бил 61,3% от всички хора без работа. В сравнение с третото тримесечие на предходната година този дял е по-висок с 2,3 процентни пункта. За януари-март делът им е бил 58,8%, а за април - юни – 58,2%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във