Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Безпрецедентно увеличение на парите за учителски заплати отчитат управляващите

Днес е Международният ден на учителя, който се отбелязва в над 100 държави. По този повод Милена Дамянова, председател на комисията по образование, обяви от парламентарната трибуна в петък, че за двойното увеличение на възнагражденията на учителите са предвидени допълнително 1,380 млрд. лв. в рамките на четиригодишния мандат на ГЕРБ. Подобен ръст е безпрецедентен за държавния бюджет. 

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г.  Дамянова отбеляза, че през 2019 г. за пръв път средната брутна учителска заплата изпреварва средната за страната като има региони, в които достига 1500 лв. През 2021 г. се очаква тя да бъде близо 1750 лв.

"Ръстът на минималната заплата за учител по наредба за 2009-`19 г. е 104 процента. За този 10-годишен период единствено през 2014 г. при кабинета "Орешарски" не бяха предвидени средства за увеличение заплатите на преподавателите. От 2009 г. са инвестирани над 65 млн. лв. за повишаване квалификацията на преподавателите, от 1019 г. стартира нова национална програма "Мотивирани учители" с общ бюджет 1,7 млн. лв. Със средства по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" през 2018 г. стартирала изпълнението на проект за квалификация на педагогическите специалисти с общ бюджет близо 20 млн.лв. С въвеждане на безплатните занимални от 1-ви до 4-ти клас открихме над 8000 работни места за възпитатели, отчете Дамянова.

Преди началото на учебната година министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че учителите ще бъдат стимулирани със специална награда за преподаване с въображение и подход към учениците. 

Средната брутна заплата на учителите ще стане близо 1800 лв. през 2021 г., а чистата ще е средно 1500 лв. Още от началото на 2020 г. средната брутна заплата на преподавателите пък ще стигне 1500 лв., като за двете увеличения, са заложени по 360 млн. лв. на година. 

Тревожна е тенденцията обаче, че има сериозен недостиг на учители във всички направления и кризата ще се задълбочи през следващите десет години. Между 4 000 и 4 500 преподаватели се пенсионират ежегодно у нас.

Образованието е изправено пред предизвикателството да осигури квалифицирани кадри. Това ще се усеща все по-сериозно в следващите десет години. Програмите сработват засега, като една от мерките е повишаване на възнаграждението. Предвиждат се и допълнителни стипендии за студентите, които следват подобно направление.

За да се овладее кризата в системата, е необходимо годишно да постъпват два пъти повече учители, а и трябва да се намери работещ начин за осигуряването на достатъчно падагогически специалисти. Най-трудно се намират учители по информационни технологии, английски език, математика, физика, химия, учители по професионална подготовка, както и по природо-математическите науки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във