Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Безпартийният Иван Багрянов става премиер на 60-то правителство на България

На днешния ден можем да си спомним за безпартийния Иван Багрянов, който става министър-председател на 60-то правителство през лятото от 1 юни до 2 септември. През преломната 1944 година в новата ни история, Княжество България е управлявано от четири правителства и толкова премиери.  

Иван Иванов Багрянов е български политик, министър-председател на България в 60-то правителство (юни-септември 1944 г.). Осъден е на смърт от т.нар. Народен съд на 1 февруари 1945 г.

Иван Багрянов е роден на 29 октомври (17 октомври стар стил) 1891 година в Разград. Син на учителя Иван Бояджиев - Багрянов (1853 - 1893 г.) и съпругата му Пенка Камбосева (1873 - 1935 г.). Завършва Военното училище в София и участва в Балканските войни в състава на първи артилерийски полк. Служи в щаба на пета артилерийска бригада. През Първата световна война командва батарея в Единадесети артилерийски полк, а по-късно е адютант на цар Фердинанд. През 1919 г. се уволнява с чин майор. През следващите години влиза в най-близкото обкръжение на цар Борис III и остава близък с него до края на живота му.

В началото на 20-те години на миналия век Багрянов учи право в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и агрономство в Лайпциг. Той основава едно от първите научно организирани земеделски стопанства в България - Махзар паша, край Разград. От 1938 до 1944 е председател на Общия съюз на земеделските стопански задруги.

Иван Багрянов е изкушен и от политиката. Той е министър на земеделието и държавните имоти в третото и четвъртото правителство на Георги Кьосеиванов и в първото правителство на Богдан Филов (1938 - 1941 г.). На този пост той разработва петгодишен план за развитие на селското стопанство, предвиждащ засилване на държавната намеса в сектора, ускоряване на комасацията и увеличаване на дела на фуражните и техническите култури.

През пролетта на 1944 година Съветският съюз отправя ултимативно искане към България за откриване на негови консулства в Русе и Бургас, в резултат на което министър-председателят Добри Божилов подава оставка. Съставянето на ново правителство е възложено на Багрянов, който има репутацията на необвързан с Германия политик. Той планира възстановяването на конституцията и скъсване на съюза с Германия, като получава подкрепата на Българската работническа партия и съветския посланик Александър Лавришчев, а в първоначалния състав на правителството влиза и комуниста Дончо Костов. Дни по-късно обаче по нареждане от Георги Димитров комунистите се дистанцират от кабинета и подновяват партизанската война.

През лятото на 1944 г. Иван Багрянов оглавява правителството и започва преговори за сключване на примирие с Великобритания и САЩ. Между 1 и 12 юни той е и министър на външните работи и изповеданията.

Тези опити срещат съпротивата на Съветския съюз, която довежда до провал на преговорите. На 2 септември 1944 г. Иван Багрянов се оттегля, за да бъде съставено ново правителство като последен опит за предотвратяване на настъплението на Съветския съюз срещу България.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 г. Иван Багрянов е сред осъдените на смърт от т.нар. Народен съд. Той е екзекутиран на 1 февруари 1945 година. Присъдата е отменена едва през 1996 г. с Решение №172 на Върховния съд, седем години след падането на комунистическия режим в България (1989 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във