Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Безпаметност за милиони

Българската политическа класа няма равна, като опре да се придобие нещо на пълна или на частична аванта и после присвоителят да удави публиката с лицемерие. Обикновено в такива случаи силно се разчита и на късата памет на обществото. А през тази седмица заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов даде една от най-ярките  илюстрации за отчайваща безпаметност. И не само. Той прие ролята на... мъченик .

Само ядове му създала скандалната сделка за замяна на негови горски имоти из шубраците на Ловешкия, Троянския  и Тетевенския балкан срещу 93 дка държавен горски терен досами оградата на бившата царска резиденция "Евксиноград" (в местността "Траката" край Варна). За нея в. „БАНКЕРЪ“ писа още през 2008-а. Заради тази имотна "операция" секирата на Брюксел все още виси над страната ни под формата на заплаха за санкция.

А той самият по това време бил просто... адвокат. И не бил „част от политическата класа“... Хайтов очевидно има бели петна в паметта си и пропуска да си спомни, че беше заместник на вътрешния министър Емануил Йорданов във втория кабинет "Костов" от квотата на БЗНС-Народен съюз в качеството му на член на Постоянното присъствие (ръководния орган на партията). През годините неговата партия премина през  СДС, после стана партньор на Георги Първанов (Движение "Напред") и на последните избори финишира в редиците на Барековата коалиция. За „обикновения“ адвокат отдавна се знае, че е  бил и между доверените хора на Христо Ковачки - спонсора на ДПС и на президента Първанов. Едва ли е случаен и фактът, че Хайтов  е бил и председател на управителния съвет на холдинг "Железопътна инфраструктура" по времето, когато основният пакет акции (80%) притежаваше друг български олигарх - Васил Божков.

Докато беше в ръководния екип на вътрешното министерство, Хайтов и началникът му Йорданов бяха атакувани заради множеството бомбени атентати, които гърмяха у нас през 2000-а, както и за убийството на ученичката Елеонора Димитрова от полицай в центъра на София през януари 2001 година. Най-често ги упрекваха, че не могат да овладеят уличната престъпност и да укротят войната между престъпните групировки. По това време Хайтов отговаряше за полицейското дознание и за търговските дружества на МВР. Веднага след като се оттегли от този пост, той започнал работа като адвокат и специализирал наказателен процес в Софийския университет. Регистрирал и охранителна фирма "Озон секюрити", която е част от консорциума "Тера груп". Разказваше из вестниците по онова време, че след като излязъл от властта, си стъпил на краката благодарение на "едни от сериозните спонсори на Негово Величество - двама братя от революционен подбалкански град". Те първи го ангажирали като адвокат. Пред медиите обаче той така и не пожела да каже имената на тези си благодетели.

Цялата тази плетеница от отношения между политика и бизнес трудно може да бъде определена като „обикновена“ юридическа кариера. Може би това е моментът, в който цялата история трябва да бъде припомнена в детайли.

Прословутите заменки на терени са извършени по времето на дълго разследвания и все още "невинен" Стефан Юруков в качеството му на тогавашен шеф на Държавната агенция по горите, който постави своеобразен рекорд в тази област. Всъщност той прокара пътя за голямото лапане.

 

В началото на 2008-а интересът към тази форма на "управление" на държавни горски имоти бе стигнал своеобразен връх. А самият Юруков с изключителна експедитивност издаваше купища заповеди за трансформация на държавната (горска) собственост в частна. Разбира се, най-скандалните сделки, които сръчният горски началник  подписа, са... 47-те заменки, чрез които за пет дни той "превърта" 3543 дка държавни гори. Това става между 21 и 26 януари 2009-а. "Мащабът" на злодейството се обяснява с това, че предстои мораториумът за забрана на замените да влезе в сила. Средната оценка на заменените терени е 8.09 лв. на кв. метър.

Семейството на Хайтов  успява да се впише в този своеобразен маратон и заменя над 480 дка свои имоти. Те са в района на Тетевен, на Рибарица и Плачковци. Срещу тях получава 93 дка на брега на морето. Оценката им стига „колосалните“... 1.9 млн. лева. Като се има предвид местоположението на имотите - на първа линия край морето, цената е наистина „впечатляващо висока“. Според брокери пазарната цена на кв. метър на бреговата ивица край морската ни столица по това време не е падала под 200 евро.

И макар че Хайтов се опита да обясни, че всичко било съвсем законно, странно защо пропусна да отбележи, че все пак за част от терените сделката му е обявена... за нищожна. И при това положение Хайтов не е за жалене, тъй като все пак му остават над 40 дка край морето. На част от тях е разположено рибарското селище "Траката", което е с над 100-годишна история. То се намира на 14 метра от брега.

Преди близо 20 години рибарите тук учредяват и регистрират кооперация "Траката". Те искат да узаконят имуществото си, като спазят административния ред. Въведеният мораториум за придобиване по давност обаче не им позволява да стопанисват имота, който преди сделката между Юруков и Хайтов не е актуван нито като държавна, нито като общинска собственост, въпреки че към него дори няма реституционни претенции. Рибарите решават да направят кадастрална снимка на селището и да търсят законен начин да останат в него. Но докато ги размотават по инстанциите, на терена се появяват новите му собственици - семейство Явор и Валентина Хайтови.

Наскоро финансистът Кольо Парамов "подгря" темата (в свое интервю на 4 септември), като заяви в тв ефир, че въпросният депутат притежава 40 дка земя в Евксиноград. „Как става това?... Навремето княз Фердинанд купува с 36 кг злато 36 дка земя в Евксиноград. Взима златото от Австрия. Сега депутат от парламента има 40 дка, които струват като земя милиони евро. Как става това?”, попита възмутеният Парамов.

И ние задаваме този въпрос още от 2008-а, но отговори не получаваме.

Facebook logo
Бъдете с нас и във