Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЕЗконфликтни интереси

Конфликт на интереси по високите етажи на властта у нас няма дори и когато всички знаем, че е налице. После кажете, че не сме уникална държава. Съществуват редица наредби, закони и комисии за установяване и предотвратяване на конфликта на интереси, но те са като паяжина, в която се хващат само дребните насекоми. Да сте чували за някой осъден досега? Няма и да чуете.


Многобройните декларации, които попълват висшите държавници, са само фасада - в тях рядко попада цялата истина, защото няма санкции за премълчаването й. А и дори да бъде признато подобно провинение, последици пак няма. И как да е другояче, след като същите тия държавници са писали законите. Едва ли някой вярва, че те сами ще се вкарат в капана. Независимите на теория контролни органи пък упорито отказват да отговарят публично за конфликта на интереси и недекларираните обстоятелства, като разчитат скандалът да утихне и всичко да си продължи постарому. Така ще стане и с министрите от служебното правителство, за които се оказа, че имат частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на задълженията им по служба.


Някой изненада ли се изобщо, че повечето назначени от президента Росен Плевнелиев фигури са в конфликт на интереси? Държавният глава, който впрочем също бе в подобна ситуация през 2009-а, когато от шеф на строителната фирма "Линднер" стана регионален министър, този път обаче постави рекорд. Цели седем министри - Румяна Коларова (на образованието), Николина Ангелкова (на транспорта), Христо Иванов (на правосъдието), Васил Щонов (на икономиката), Мартин Иванов (на културата), Евгения Раданова (на спорта) и Велизар Шаламанов (на отбраната), вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова и дори министър-председателят Георги Близнашки са в положение на несъвместимост. Сега те ще трябва да разиграят пред обществото един театър, в който формално да напуснат частните организации, в които участват. Но едва ли са много наивниците, които няма да се сетят, че след два месеца всички вкупом пак ще се върнат в бизнеса. И за какво е тогава цялата тая суетня?


Реално погледнато, служебните управленци са за малко и едва ли ще имат време да облагодетелстват кой знае колко свързаните с тях лица. Но я си спомнете за Трайчо Трайков. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи, че бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Борисов" е действал в частен интерес по време на мандата си 2009-2011 г., като участвал в приемането на решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства на "Каолин АД". А в същото време Трайков е имал 278 акции в компанията. Не че нещо произлезе от тази констатация, само че това си е христоматиен пример за БЕЗконфликтните интереси на нашенските началници. Същото се отнася и за колежката на Трайков - Нона Караджова. Трите фирми, в които тя участваше, преди да стане екоминистър, впоследствие се оказаха щедро финансирани от оперативната програма "Околна среда", за която Караджова лично отговаряше. На този фон например информацията, че консорциумът на съпруга на бившия здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова бил спечелил обществени поръчки в Русе и Враца, стои като забавна историйка.


В правителството на Пламен Орешарски също имаше назначения, за които частният и общественият интерес формално нямаха пресечна точка. Земеделският министър Димитър Греков не видя проблем в това, че фирмата му "Греком", от която излезе, за да заеме държавния пост, спечели проект по националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Заместник-министърът на транспорта Петър Киров също съвсем безконфликнто надзираваше дейността на баща си Володя Киров като ръководител на Учебния център на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата - организацията, която продава ТИР карнетите и е гарант на режима ТИР за България.


Та така, докато за хората са по-интересни поредните клюки, папарашки снимки или сълзливи епизоди на вечерните сериали, тези, които управляват страната, спокойно ще си прокарват собствените интереси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във