Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЕЗХАБЕРИЕ СПЕСТИ НА РУСКАТА ХИДРОПРЕС ПОНЕ 4 МЛН. ЛЕВА

Руската атомна компания Хидропрес няма да плати нищо заради инцидента в АЕЦ Козлодуй от 1 март, научи в. БАНКЕРЪ от отлично информиран източник. Според съобщение на Агенцията за ядрено регулиране причина за инцидента в началото на март, който бе определен от втора степен по скалата на ИНЕС, е залепването на 22 от общо 61 елемента за включване на системата за управление на защитата на реактора на енергоблок V. Близо три месеца по-късно, на пресконференция в началото на май, тогавашният шеф на централата Иван Иванов обяви, че вината е на производителя на приводите - руското обединение Хидропрес. Посочено бе, че т.нар. приводи (снопове пръти, които се спускат в реактора, за да бъде спрян), доставени от руснаците, не са били тествани дали могат да изпълнят предназначението си, ако дълго време не са раздвижвани.
Приводите са стояли извън активната зона 197 денонощия заради безпроблемната работа на блок V. А толкова дълго време нито един руски реактор не е бил включен. Техният рекорд е 55 денонощия, допълни тогавашният заместник и сегашен изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов. По думите му именно бездействието на прътите било главната причина да се слепят подвижната и неподвижната част на механизма, който ги движи.
Заради понесените щети българската централа ще настоява Хидропрес да плати записаната в договора 3-процентна гаранция за добро изпълнение, каза още Иван Иванов. Цялата стойност на контракта е 24 млн. долара, така че руснаците ще трябва да платят 720 хил. долара. Наред с това АЕЦ Козлодуй ще настоява да бъдат възстановени пет от приводите, които са били разрушени, за да се анализират и да се установи причината за отказа на двигателния им механизъм. Според Иван Иванов първите две финансови искания лесно ще бъдат удовлетворени, тъй като са записани в сключените договори. Далеч по-бурни обаче ще са дебатите между централата и Хидропрес за средствата, изгубени от спирането на хилядамегаватовия блок. АЕЦ Козлодуй е платила на Националната електрическа компания (НЕК) неустойка от 2.8 млн. лв. за недоставените количества електроенергия през десетдневната пауза в началото на март, възлиза. Най-вероятно за тази сума ще стигнем до съд с руснаците, прогнозира Иванов в началото на май.
Чисто финансовите загуби на АЕЦ Козлодуй от инцидента обаче са далеч по-сериозни, пресмятат експерти на централата. Към неустойките на НЕК те прибавят непроизведения и неплатен ток по време на престоя, както и другите специфични разходи по инцидента и изчисляват, че общите загуби на централата са от порядъка на 23-24 млн. лева.
Два месеца по-късно вече е ясно, че руснаците няма да платят нищо. Причината е изцяло в българската страна, обясни пред в. БАНКЕРЪ отлично информиран източник. Той обяснява, че в договора с руската компания е включена специална клауза, според която всеки от двигателите на задвижващите 61 механизми е трябвало да бъде раздвижван в индивидуален режим по 50-60 пъти (от крайно долно в крайно горно положение). В бързината при пуска на новите приводи обаче българските експерти не са изпълнили това условие. Това дава основание на руснаците да прехвърлят вината за инцидента изцяло върху българската страна, обясни източникът и допълни, че този факт всъщност е причина в началото на юни министър Румен Овчаров да отстрани Иван Иванов от АЕЦ Козлодуй.
Източникът сочи и един друг факт: българският подизпълнител на руската Хидропрес е Риск инженеринг, която е получила 1 млн. долара за монтажа и пуска на приводите. Според него това е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), тъй като при обявяването на конкурса Хидропрес не са посочили български подизпълнител, с който ще работят, а това изрично се изисква от ЗОП.
Едва ли някой ще понесе отговорност за това нарушение, прогнозират в атомната ни централа. Приводите, които предизвикаха инцидента в блок V, ще бъдат закалени по време на плановия годишен ремонт на блока, който трябва да приключи на 9 септември. Това съобщи пред журналисти във вторник (27 юни) Митко Янков, директор Безопасност и качество в централата. Чрез закаляването им на място няма да се налага периодичното им раздвижване. При плановия ремонт на VI блок, който трябва да започне през септември, ще бъдат закалени и приводите, които ще се монтират на него. Тяхното закаляване обаче ще се извърши в заводите на руския доставчик Хидропрес, обясни Янков.
Дали това ще гарантира, че занапред приводите на двата хилядника ще работят безотказно? Според Закона за ядрената енергетика това трябва да установи регулиращият орган, който трябва да издаде разрешително и за работата на новите приводи на блокове V и VI. Дано този път Агенцията за ядрено регулиране си свърши работата. И дано не разберем пак от чуждестранните медии каква е оценката на закалените вече приводи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във