Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Без тежки нарушения при проверките на училищните автобуси

Не са констатирани тежки нарушения при проверките на училищните автобуси. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова при откриването на конференцията „Безопасна пътна инфраструктура“. Събитието се се организира за седма поредна година от Българската браншова организация „Пътна безопасност“.

Заместник-министър Христина Велинова съобщи, че преди началото на учебната година са проверени всички фирми, които ще превозват деца и ученици през новата учебна година. Резултатите показват, че от общо проверени 791 автобуса съставените актове са четири, като са издадени 44 предписания. Най-често срещаните нарушения са липса на аптечка, обезопасителен триъгълник, а един автобус не е преминал технически преглед. „Проверките ще продължат и пред самите учебни заведения, като инспекторите ще следят дали са изпълнени направените предписания и спазват ли се всички изисквания за превоз на деца и ученици“, отбелязва заместник-министър Велинова.

По думите й особено притеснителна е статистиката за загиналите млади водачи. За първите шест месеца на тази година от общо 200 загинали по пътищата 20 са млади водачи, като при 19 причината за произшествието е по вина на водача. При седем от тези случаи е открит алкохол или наркотици в кръвта.

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се работи по някои мерки в тази посока. „Беше затегнат контролът при провеждането на теоретичните изпити на кандидатите за водачи, предстои да се подобри контролът при техническите прегледи, както и да се въведат съвременни системи за проверки на пътя при превозите на пътници и товари. Работи се и по контрол и превенцията на превозите на деца и ученици“, отбелязва Христина Велинова.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще се включи в традиционната кампания на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL. Тя ще се проведе, като Дни на безопасността на пътя от 16 до 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото през тази година е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във