Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Без промяна на модела скоро няма да има пари за пенсии

Преди дни, когато актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, бе прието на първо четене, парламентът одобри увеличение на пенсиите от 1 октомври.

Ако не бъде променен пенсионният модел, младите сега няма да получават пенсии, когато остареят, коментира икономистът Красен Станчев пред Радио "Фокус".

Преди дни, когато актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, бе прието на първо четене, парламентът одобри увеличение на пенсиите от 1 октомври. Ръстът е 12,5%. Очаква се всички пенсионери да получат повишение средно с 64 лв. на месец. Въпросът е стигнат ли парите за пенсии, когато остареят сегашните активни млади работници? 

"Това са два различни хоризонта – едното дали ще стигнат парите и за какъв период, а за периода на актуализация на бюджета със сигурност, вероятно и за следващата година. Но за тези, които в момента започват работа, това означава след 40 г., по-скоро не. Дори след 10 г. по-скоро не. Дори след може би 6 г. по-скоро не. Поради една много проста причина. През 1990 г. младите са 24% от населението, т.е. онези, които тепърва ще започват работа. А онези, които са на пенсионна възраст са 21% от населението, т.е. има някакво заместване. А сега е обратното. Сега, тези, които са на пенсионна възраст са 24% от населението, а пък онези, които ще ги заместват са 18% от населението", обясни експертът.

Според него  тъй като населението намалява, а то намалява от 1985 г., не от вчера, т.е. нищо не може да се направи радикално по този въпрос, независимо дали правителството ще се опитва да помага на раждането на деца или няма да се опитва да помага.

"Другото нещо, което е много важно – логиката на приемане на бюджета естествено започва с най-големия разход, който е бюджетът на НОИ и което е всъщност актуализацията, предложена от вицепремиера Гълъб Донев. Тя е може би единствено рационалната в момента, която може да бъде направена. Но от друга страна, актуализацията на пенсиите е най-малко нужното нещо в момента. По една много проста причина. С 12% нарастват пенсиите миналата година. Така че няма какво всъщност да се актуализира. Ако вземете да речем в последните 10 години, пенсиите са нараснали със 77%, ако вземете последните 25 години – от 1998-1999 г. до към 2013 г. пенсиите като сума, с която вие можете да купите нещо, се изравнява с пенсиите през 1990 – 1989 г. И от тогава досега увеличението на заплатите и на пенсиите вървят успоредно. Аз лично да съм заинтересова да се увеличават пенсиите колкото се може повече, защото в крайна сметка някой друг ще ми плаща на мен повече нали, аз съм на възраст за пенсия, вие предполагам не сте", обясни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във