Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Без ново поскъпване на природния газ

S 250 8d77b4ee 0d2c 4594 ad70 a051c93ad0b2

След сериозното поскъпване на природния газ през лятото, цената му е на път да поеме обратно в посока надолу. Причината са котировките на нефтопродуктите по международните пазари, които в последните дни бележат значителен спад. Това със сигурност ще накара и държавната компания "Булгаргаз" да промени искането си за цените, които ще влязат в сила от началото на следващата година. Анализите й досега показваха, че ще е необходимо ново увеличение на цената на синьото гориво за потребителите с близо 5%. Но прогнозата бе предварителна. Очаква се окончателното предложение да бъде внесено в КЕВР в началото на декември и то най-вероятно ще е за запазване на цените на сегашното ниво поне до края на март 2019-а. Външните икономически фактори "подсказват", че точно това може да се случи. А вътрешните наши политически фактори дори биха искали да има и намаление на цените, само че това за момента звучи нереалистично.

Запазването на ценовите равнища със сигурност означава, че парното и топлата вода у нас няма да поскъпват повече през този сезон. Увеличение на хранителни стоки и услуги също не може да има, ако се гледа само показателя цена на природния газ". Всичко това сигурно отеква като красив празничен звън в душата на председателя на КЕВР Иван Иванов, а и на целия му екип, най-малкото защото няма да има голям обществен натиск върху тях за задържане на цените.

Все пак в "Булгаргаз" имат и един скромен повод да празнуват - печалбата на компанията се е увеличила десетократно за деветте месеца на годината и вече е 13,5 млн. лева. Това стана не без участието на Българския енергиен холдинг, който изкупи задълженията на столичното парно към "Булгаргаз". Любопитен момент е, че 1 млн. лв. задължения вече е натрупала възстановената ТЕЦ "Варна", която стана собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Газовата централа заработи от началото на май, но всичките ѝ задължения към газовия доставчик вече са просрочени, става ясно от финансовия му отчет.

Всъщност варненската централа е една от по-малко задлъжнелите контрагенти на "Булгаргаз". За сравнение Топлофикация "Плевен" е натрупала над 25,3 млн. лв. дългове. Над 14,4 млн. лв. дължи и "Лукойл Нефтохим Бургас", но тези пари не са просрочени. Топлофикация "София" виси с 6,6 млн. лв. за консумиран, но неплатен природен газ до края на септември. А топлофикациите в Бургас и Враца имат да дават съответно 5,8 и 5,5 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във