Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Без нови мощности, токът ще поскъпне още, обясни експерт

Ако не се стигне до решение на енергийното министерство и управлението на ТЕЦ „Марица-изток” да се минимизират всички разходи в ТЕЦ-овете, включително да се вземе решение как и по какъв начин ще имаме нови мощности с нови, чисти енергии, този процес ще продължи дълго и ще стигне до повишаване на цената на електроенергията. Протестите няма да доведат до решение на проблема с въглеродните емисии. Това каза Рамадан Аталай от ДПС пред Нова телевизия по повод на протестите на миньорите и енергетиците от мини „Марица-изток”.

„Дългосрочно не може да се реши проблемът с квотите за въглеродни емисии с протести. За да се реши дългосрочно, трябваше досега правителството да е направило една програма по какъв начин ще се борим с емисиите в България. Проектите, които бяха направени във връзка тецовете да стигнат 96% чистота на въздуха, явно изискват още средства. Ако искаме да изчистим още повече въздуха, ако не ни дадат дерогацията, това означава още милиарди инвестиции в тези тецове”, каза той.

Аталай обясни, че ТЕЦ-Варна вече е на газ, а не на въглища и значително са намалели въглеродните емисии.

Студеният резерв вече е задействан за зимния сезон, съобщи депутатът. " Ние трябва да имаме 20% студен резерв от крайното потребление на електроенергията. По тази сметка ние в момента трябва да имаме около 2000 мегавата студен резерв, имайки предвид това, което се ползва, или минимум 1400", добави той.

Според Аталай е необходима нова енергия в управлението, за да се промени ситуацията в държавата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във