Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Без напредък по икономическа свобода заради правосъдието и правителството

Икономическата свобода на България е възпрепятствана от все още ниската съдебна ефективност и интегритета на правителството. Това казва базираният в САЩ мозъчен тръст The Heritage Foundation, който изготвя ежегодния индекс за икономическата свобода. 

За да може България да подобри цялостната си икономическа свобода, правителството ще трябва да приложи реформи, насочени към съдебната ефективност на страната и оценките за почтеността на управлението държавната почтеност, посочва The Heritage Foundation.

"Съдебната власт остава една от институциите с най-малко доверие в България и твърденията за непотизъм, корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние са широко разпространени. Корупцията на по-високо ниво, особено при обществените поръчки и използването на средства от ЕС, също е широко разпространена", добавя мозъчният тръст.

На фона на критичните констатации България се придвижва само с една позиция напред в класацията за икономическа свобода на Фондация Heritage за 2021 г. – от 36-то място през 2020 г. до 35-то в тазгодишния индекс, в който са включени над 180 държави. Оценката на страната ни се подобрява със само 0,2 точки до 70,4 точки от 100 възможни главно поради подобрението на оценката за данъчната тежест, като така оставаме в групата на предимно свободните страни.

Запазва се ниската оценка за ефективността на съдебната система - 43,6 точки, и правителствен интегритет – 46,8 точки. Най-висока оценка страната ни получава по показателя фискално здраве – 99,2 точки. Следва данъчно бреме с 93,9 точки, парична свобода – 85,2 точки, свобода на търговия - 84 точки, и инвестиционна свобода - 70 точки.

За региона на Европа България е на 20-то място по икономическа свобода, а за Балканите е лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във