Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Без концесията "Летище София" става провициално, смята Николай Василев

Бившият министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев защити концесията на "Летище София", определяйки този ход като належащ. Според него държавата не можела да управлява аеропорта, който визуално не изглеждал добре. 

Василев изтъкна, че отдаването на столичната аерогара на частен оператор не е заплаха за националната сигурност. "Това са измишльотини. Тези хора през последните 30 години са против всяка концесионна сделка и всичко е национална сигурност. Най-големият проблем с националната сигурност е летището ни да бъде провициално", отбеляза пред bTV бившият вицепремиер. 

Николай Василев оцени като добра офертата на победителя в търга - консорциума "Соф Кънект", съставен от оператора на летището в Мюнхен и френския фонд Meridiam.  По думите му това са хора, които знаят как се строят летища и ще е добре, ако софийският аеропорт малко заприлича на този в Германия.

"Летище София" остава публична държавна собственост, но е по-добре да се управлява от световен оператор, който знае как да го подобри, отбеляза още Василев.  

Към момента все още не е сключен договор с консорциума победител. Също така останалите четири обединения, взели участие в процедурата, внесоха жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу избора на "Соф Кънект". Нито една компания не е поискала временно спиране на процедурата по концесията на столичния аеропорт. Ако жалбите стигнат до Върховния административен съд, магистратите следва да ги разгледат в срок от един месец. 

Както стана дума, в консорциума победител участват операторът на летището в Мюнхен "Флугхафен Мюнхен" и фондът Meridiam. Обединението предлага годишно концесионно плащане в размер на 24.542 млн. евро и 608 млн. евро инвестиции за срока на концесията. 

Аеропортът в Мюнхен е втория най-натоварен в Германия след този във Франкфурт. От своя страна базираният в Париж Meridiam обединява 7 фонда и управлява активи за над 7 млрд. долара. В момента работи по 71 проекта, включително мостове, жп трасета и други. Портфолиото му поставя акцент върху сектори като енергетика, транспорт и околна среда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във