Банкеръ Daily

МРРБ:

Без "инженеринг" в строителството с публични средства

Процедурата „инженеринг“ да остане само за национални обекти, определени от Народната събрание като уникални, както и да не се използва при строителство, финансирано с публични средства. Около тези предложения са се обединили Министерството на регионалното развитие и благоустройството и камарите на архитектите и на инженерите, става ясно от съобщение на ведомството. Промените ще бъдат предложено да влязат в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

"Процедурата „инженеринг“ да отпадне при строителство, финансирано изцяло или частично със средства от държавния или общинските бюджети или от Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и от дружества, които изцяло или частично са държавна или общинска собственост“, отбелязват от ведомството. 

Възложителите ще трябва да провеждат отделни обществени поръчки за проектиране, строителство и строителен надзор. Изключение ще се допуска само за национални обекти, които са определени за уникални от Народното събрание. Инженеринг ще може да се прилага и при малки обекти или в случаи на бедствия и аварии с цел по-бързо преодоляване на последиците от тях, предлагат браншовите организации.

Неотдавана процедурата бе обявена като „порочна“ от ресорния министър Виолета Комитова, защото една и съща фирма осъществява проекта, строителството и надзора над строителните обекти. По този начин може да надписва количества безконтролно.

Камарата на строителите в България осъди коментарите й. Тогава те не се съгласиха със "заклеймяването" на инженеринга като престъпна дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във