Банкеръ Daily

Илияна Цанова:

Без европарите икономиката ни умира

Оставям добро наследство, след като служебното правителство успя да изпълни всички свои приоритети по отношение на европейското финансиране, каза пред бТВ ресорният министър и вицепремиер Илияна Цанова. Според нея за три месеца е било възстановено доверието на Европейската комисия и отново има диалог в страната между частния сектор, местните власти, неправителствените организации и контролните органи. 

"За съжаление без европейските пари икономиката на страната ни ще умре", смята още министърът. Тя припомни, че базовата инфраструктура, която е основополагаща за българската икономика, като пътища, градска инфраструктура, транспорт, се финансира от четири оперативни програми и е са структурно определящи за нашата икономика.

Цанова напомни, че вече има уверение от Брюксел, че плащанията по оперативна програма "Околна среда" ще бъдат възстановени до 15 ноември. "Одобрихме промени в нормативната база, което подобрява средата за управление на евросредства. Създадохме по-предвидима и справедлива среда", каза още тя. 

Възстановени са и плащанията по програмата с пари от бюджета, като очакванията са тези пари да бъдат възстановени в рамките на тази година, каза Илияна Цанова. Според нея основната реформа, която трябва да бъде предприета, е свързана с провеждането на обществените поръчки, като това е валидно за всички оперативни програми. Цанова уточни, че това ще стане с нов закон, който ще е готов до края на ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във