Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЕЗ ДДС ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА ИСКАТ ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ФИРМИ

Данъчни облекчения и 20 млн. лева за гаранционен фонд ще искат туристическите фирми от следващото правителство, стана ясно на пресконференция в сряда, организирана от браншовите организации.
Приходите от туризма през 2000 г. са скочили с 15% в сравнение с 1999 г. и образуват над 8% от БВП на страната. Остават обаче и редица нерешени проблеми в сектора, свързани с качеството на туристическите услуги, инфраструктурата, собствеността на приватизираните обекти, високите лихви по кредитите.
Браншовите организации трябва постепенно да поемат ръководството на сектора, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. В този смисъл е и предложението към Народното събрание да се създаде Специализирана комисия по туризма. Тя трябва да е отделена от сегашната Комисия по туризма, младежта и спорта, която, според представителите на Българската туристическа камара, през последните години бездейства.
Шефовете на туристическите агенции предлагат и към Министерски съвет да има национална агенция. С дейността си двете структури ще допринесат за подобряване на контрола върху туристическите услуги и ще подпомогнат маркетинговата стратегия на сектора, бяха единодушни участниците в конференцията. Подобно на европейските страни, браншовите организации ще поискат публично субсидиране на дейността си. В областта на финансовата политика държавата може да помогне със участието си в гаранционен фонд, който ще улесни отпускането на кредити за инвеститорите в туризма, смята г-н Рагин.
По мнение на неправителствените организации държавното участие във фонда би могло да бъде 20 млн. лв., а останалите средства ще се осигурят от браншовите организации. Правителството на САЩ е обещало подкрепа в размер на 6 млн. долара, увери председателят на БХРА. Създаването на гаранционна институция при финансирането е необходима, тъй като засега лихвите са твърде високи, смята Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). За дългосрочно кредитиране те достигат над 15% годишна лихва, а печалбата от дейността за туристическите фирми е едва 25%, поясни председателката на БАТА.
Народното събрание гласува за втори пореден път през 2001 г. туристическите фирми да бъдат освободени от ДДС. Участниците в пресконференцията поискаха още една година преференция за туризма. И пред новото правителство те ще поддържат тезата си за връщане на данъчния кредит по ДДС в размер на 50% при износ на туристически услуги, което, според тях, ще направи сектора конкурентоспособен на световните пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във