Банкеръ Daily

Томислав Дончев

Без частния сектор няма да има качествени промени в икономиката

Томислав Дончев участва в кръгла маса, организирана от Коалиция "За зелен рестарт".

Надявам се, че ако не до 20,  поне през следващите десет години България да е минала качествена граница в развитието си. Големите промени обаче не може да се случат само с държано финансиране, необходимо е активното участие на частния сектор. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на кръгла маса, организирана от Коалиция "За зелен рестарт". По време на дебата бе представен "Учебник по бъдеща история на България" за възможното положително развитие на България през следващите 10, 20, 30 години, ако конкретни смели реформи се направят днес. В кръглата маса  участват експерти и политици.

България е на път да получи 12 млрд. лева допълнително финансиране от Плана за възстановяване на Европа. В най-смелите представи в учебника до  30 години  България ще се превърне в зелен дигитален лидер, държава с иновативен бизнес, чист въздух и защитена природа. В нея всеки е свободен да развие потенциала си и да живее щастлив и перспективен живот.

"Сега отчитаме само количествени промени. Но в бъдеще, ако искаме българската икономика да повишава добавената си стойност, трябва да покаже, че произвежда качествени стоки, да е минал зеления преход, да са редуцирани рисковете в икономиката и обществената енергия да се катализира в креативни цели, което в момента не винаги се случва", коментира Дончев, който трябваше да отговори на въпроса как си представя страната сред десетилетия. 

По думите на Дончев ¼ от публичния ресурс ще бъде инвестиран до 2030 г. "Дори и в режим на максимално инвестиране на публичните средства, те ще имат силен ефект, но трябва да се водят разговори как посредством инструментите, с които разполагаме да събудим такава икономика, която да следва амбициозни цели, посочи Дончев.

"Трябва да се знае, че националният план за възстановяване и устойчивост е една четвърт от публичния ресурс, с които ще разполага България, но не е основният инструмент.  Имаме няколко програми, каквато е тази за Развитие на селските райони, които имат собствен бюджет. Инвестициите от плана ще имат силен ефект, но делът им е 8% от БВП. Дебатът е как да се как икономиката да привлече частни ресурси, защото не може само с публично финансиране", коментира той. 

Саша Безуханова, председател на борда на Move.bg смята, че в българския план за възстановяване, който бе предаден за одобрение на Европейската комисия, липсват амбициозни зелени идеи. 

Според Петър Кънев от БСП  е доста рисковано да се води дебат за учебника по Бъдеща история, защото не е ясно дали ще има правителство, което да се занимава с този проблем.

"При един служебен кабинет, към който вървим с много бързи стъпки, трябва да се занимава именно с бъдещето развитие на България", коментира той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във