Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Без България: Още страни получиха плащания от ЕС за възстановяване

Още две страни от Европейския съюз получиха предварително финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост. С това държавите, получили първи плащания от Европейската комисия, стават общо седем.

На 17 август ЕК отпусна 289 милиона евро на Литва за предварително финансиране, което се равнява на 13% от финансовите средства на страната по механизма. Очаква се страната да получи общо 2,22 милиарда евро, изцяло състоящи се от безвъзмездни средства

Същевременно Испания получава 9 млрд. лв. или 13% от общо 69.5 милиарда евро, които ЕК ще изплати на страната отново под формата на безвъзмездни средства.

Преди няколко дни Европейската комисия изплати 24,9 млрд. евро предварително финансиране на Италия. Гърция на свой ред получи 4 млрд. евро от ЕК.

В началото на август Еврокомисията направи предварителни плащания към Белгия, Люксембург и Португалия.

Люксембург получава 12.1 млн. евро. Очаква се страната да получи общо 93,4 милиона евро, изцяло състоящи се от безвъзмездни средства, през целия живот на плана си.

Белгия получава 770 милиона евро предварително финансиране. Страната ще получи общо 5,9 милиарда евро, изцяло състоящи се от безвъзмездни средства.

Предварителното плащане за Португалия е в размер на 2.2 млрд. евро. Очаква се страната да получи общо 16,6 милиарда евро през целия период на действие на плана си - 13,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 2,7 милиарда евро заеми.

Засега само България и Нидерландия не са внесли плановете си в Европейската комисия. 

Преди ден вицепремирът по европейските фондове в служебното правителство Атанас Пеканов заяви, че средствата за България не са застрашени.

"Те са си там. В момента, в който изпратим Плана и той бъде одобрен, ще получим първата част", обясни Пеканов.

По думите му обаче има рискове заради забавянето.

"Законовите промени трябва да минат през парламента. Тоест, всичко, което сме заложили - парите по него ще дойдат, когато го изпълняваме. При липса на парламент значи, че реформите, заложени да се случат до края на тази година, няма да се случат. Това ще означава, че и част от парите няма да дойдат тази година", обясни служебният вицепремиер.

Според него липсата на парламент буди някои притеснения в европейските партньори, защото няма как реформите да се случат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във