Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Бетонът и мафията

"Кал, бетон и... мафия ", под такова заглавие в. "БАНКЕРЪ" преди повече от седем години предупреди, че управляващата и тогава коалиция (само дето беше тройна) се готви да опоска последните кътчета незастроени територии по черноморския ни бряг. Тогава не й стигна време да довърши тези мащабни намерения, пък и "зелените човечета" взеха, че информираха Брюксел за този безумен набег над природата ни, та част от проектите бяха "замразени". Едва ли причината бяха протестите на екозащитниците, по-сериозното бе решението на Европейската комисия.


Още с идването на власт сегашният кабинет номинира арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране. Тогава предупредихме, че вероятно тази "недовършена" преди години "работа", със сигурност отново ще стане актуална. Е, май моментът дойде...?!


През тази седмица правителството одобри меморандум с фирмата "Мадара юръп", която се представлява у нас от офшорката "Реинбоу Малта (Холдингс) Лимитид". Нейното намерение пък е


да застрои защитените територии на местността Кара дере

И докато светът се чисти от офшорките, а уж и ние, кабинетът даде ход на възраждането на един от най-оспорваните инвестиционни проекти в новата ни история - Black Sea Gardens, собственост на споменатата малтийска офшорна компания.


Макар решението на правителството да бе умело замаскирано с витиеватата фраза одобрение на "меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Наивно е да се смята, че с това решение се задоволява мерака на архитекта на проекта (който е брат на лидера на ПЕС и на БСП Сергей Станишев) арх. Георги Станишев. На практика става дума за


невиждан по размерите си ваканционен комплекс

на самия морски бряг - общата му площ е 1235 дка, в едно от последните останали незасегнати от "бетонната лакомия", райски кътчета по Черноморието ни. По предварителни разчети на компанията инвеститор стойността на новия хотелски комплекс трябваше да бъде 220 млн. евро, и то по сметки преди години.


Очевидно финансовата криза е "свила" тази инвестиция и сега се говори за над 100 млн. лева. Колко ще е това "над" не става ясно от правителственото решение. За да няма съмнение, че ще се строи яко, в официалното съобщение пише, че става дума за "изграждането на три хотелски структури и зони за обществено обслужване , част от голям комплекс с курортно предназаначение, върху собствени имоти в община Бяла".


За какво точно става дума - да припомним историята: проектът Black Sea Gardens беше изработен от престижните архитектурни бюра в света - Foster andPartners, оглавявано от световноизвестния архитект Норман Фостър. По повод на този проект преди години британският в. "Гардиан" писа, че той е най-голямата грешка в кариерата на великия архитект, който се заел със създаването на плановете за екоград на брега на морето заедно с брата на българския министър-председател Станишев в нарушение на купища екологични норми (б.а. - британският вестник визираше арх. Георги Станишев). Престижното издание тогава коментира, че проектът ще има опустошителен ефект и върху богатото биологично многообразие, още повече че мястото попада в европейската програма за защитени зони "Натура 2000".


По онова време като инвеститор в комплекса се легитимираше инвестиционният фонд "Mадара Бяла норд" - собственост на "титаните" Димитър Борисов и Иво Иванов (фирма "Титан"). Те са и бившите собственици на футболен клуб ЦСКА (и негови реални ликвидатори...). А техен партньор е Момчил Караджов. И тъй като в момента те "нямали сили" да участват в проекта, прехвърлили участието си на "Мадара Юръп".


Първоначалните намерения на инвеститорите бяха да подхванат застрояване на цялата местност, включително и на ваканционно селище с 5000 апартамента, и на вили с обща "вместимост" 15 400 души.


Цялата инвестиция се изчисляваше на близо 1 млрд. евро

По план придвижването в комплекса трябваше да става само с електромобили и с велосипеди, да се използват възобновяеми енергийни източници, а нивото на въглеродните емисии трябваше да бъде сведено до минимум. След шумните протести и след санкцията на Еврокомисията от терена бяха изключени 700 дка, които попадат в защитената зона "Натура 2000" и са под забрана. Така че сегашните инвеститори трябва да се задоволят със застрояването само на половината от терена (ако, разбира се, не измислят някаква компенсация - в България винаги има втори начин). Освен това те "били готови" да се съобразят с действащите вече разпоредби на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които предвиждат по-ниски параметри на застрояване за първата крайбрежна линия.


Според един от управляващите на акционерното дружество - Скот Пъркинс,


плътността на застрояване вече е намалена

на 18% и щяла да бъде една от най-ниските за Черноморието. В сегашния си преработен и вече "зелен" вид проектът предвижда в бъдещия комплекс да има два петзвездни и един четиризвезден хотел, здравен център с поликлиника, кино и концертна зала, детска градина, галерии, спа център, търговски център, барове и ресторанти. Към него ще бъдат изградени допълнително самостоятелни къщи и апарт-комплекси за 2000 нови собственици. Намеренията на компанията са строителството да започне съвсем скоро и да приключи за три години. Преди време Пъркинс обясни, че ръководената от него компания не смята просто да изгражда поредния комплекс на морето, а иска той да бъде "изключителен" - да запази изобилието от природни дадености в района. Колкото и да ни се иска да повярваме на този тип обещания обаче, досегашният опит подхранва горчивото подозрение за "подредена игра". Съмненията може би се дължат на историята на този проект, която трудно се забравя. Тези терени бяха придобити по формулата на скандалните замени през 2008 година. На 19 май същата година, по предложение на тогавашния шеф на Държавната агенция по горите (по-късно и клиент на прокуратурата) Стефан Юруков, 708 дка гора в едно от последните райски кътчета по българското Черноморие бяха заменени срещу 1780 дка, пръснати из... габровския Балкан. Получател на безценния терен е фирма "Мадара Бяла Норд", собственост на споменатите в началото Момчил Караджов и Димитър Борисов. По това време поведението на държавата е, меко казано, странно. Тя "пропуска" да вкара Кара дере в "Натура 2000", въпреки че местността влиза в определените вече зони "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци".


Сега става ясно, че новият собственик на тези земи - "Мадара Юръп", чрез свързани фирми вече е изкупил още 500 дка в местността Кара дере, а предстои в активите на компанията скоро да влязат и други 900 декара. Според управителя й Скот Пъркинс само инвестицията им в придобиване на терени е 50 млн. евро.


Природозащитните организации организираха протести в района и твърдяха, че проектът ще нанесе непоправим удар върху биоразнообразието в областта. Братът на тогавашния български премиер Сергей Станишев уверяваше, че комплексът "Черноморски градини" ще бъде изцяло съобразен с екологичната среда и не представлява нарушение на местните закони. Много бързо обаче стана ясно, че промените в подробните устройствени планове са правени, без да има оценка за въздействие на околната среда от Министерството на екологията, което е абсолютно задължително при строителство върху този тип терени. Трябва да се припомни още нещо. Малко преди да се заговори за тези инвеститорски мераци в района, някак случайно тогавашното българско правителство (тройната коалиция) започна ударно "облагородяване" на региона. Няколко месеца по-рано тогавашният премиер Станишев официално откри магистралния водопровод "Камчийски пясъци", който се оказа не само сред "най-приоритетните", но и сред най-скорострелно завършените в държавата. Дължината му беше 21 км, а стойността му - 22 млн. лева. Той бе финансиран по оперативната програма "Регионално развитие", и то във време, когато европарите не течаха като река към страната ни. Според държавните мъже от онова време този водопровод трябвало да удовлетвори инвестиционни интереси по Черноморското крайбрежие между курорта Камчия и Обзор. Сега и тези думи не могат да бъдат подминати като случайни.


По време на служебното правителство на Марин Райков, въпреки краткия му мандат, също беше направен опит тихомълком да се прокара спешно решение точно за реализацията на проекта Black Sea Gardens. И тогава не стана ясно какво точно "тласна" министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев не само скоростно да се запознае с него, но и да го вкара за разглеждане в Българската агенция за инвестиции, за да му бъде издаден сертификат от правителството за приоритетен инвестиционен проект. За запознатите със случая обаче е ясно, че точно това е хватката, от която някои "обучени" инвеститори се възползват, за да получат редица държавни преференции, включително и финансови. Да не говорим за "ускорените процедури" за разрешителни, които трябва да издаде приоритетно Министерството на околната среда и водите например...


Явно е, че сегашното правителство също бърза - дано не стане като в поговорката за слепите кученца...


 


Фарс

Според фирмения регистър “Дакси” акционери в “Мадара Юръп” (чието старо име е “Мейфеър груп”) са регистрираното в Малта Rainbow Malta (Holdings) (94.99%), регистрираното на Британските Вирджински острови Rainbow Group Services (5%) и физическото лице Радослав Димитров. На 28 февруари тази година “Мадара Юръп” взема решение по чл.114, ал.1, т.2 от ЗППЦК за сключванеето на договор за револвиращ кредит в максимален размер на 300 000 евро с “Бългериан Пропърти Инвестмънт Тръст”. Едноличен собственик на последната компания е споменатата вече Rainbow Group Services.Всичко това няма как да не повдигне въпроса какво става с разпоредбите на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици - т. нар. Закон срещу офшорките, който е в сила от 1 януари 2014-а. В него ясно е записано, че такива фирми не могат да кандидатстват за приоритетен инвестиционен проект (чл.3 т.13), какъвто е случаят с “Кара дере”.Въпреки явните офшорни корени на “Мадара Юръп” тя се плъзга по ръба на закона благодарение на едно от изключенията, вписани в него. А именно - дружеството се търгува на Българската фондова борса. Така че борбата срещу офшорките явно е била по-скоро само пиар акция и фирмите с неясни собственици спокойно ще продължат да правят бизнес у нас. 


Оправданията

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева категорично заяви, че информацията за започнало строителство е местността “Кара дере” не е вярна.“Разпространената в медиите информация не отговаря на истината. Не е вярно и че по проекта на “Блек Сий Гардънс Еко Ризорт” е отпусната финансова подкрепа”, заяви заместник-министърът в официално съобщение за медиите. Според нея тепърва предстояло да се направи оценка по въздействие върху околната среда и едва след като тя е готова, щяло да се преценява дали проектът отговаря на Закона за биологичното разнообразие. Янева заяви, че ако проектът не отговаря на законовите изисквания, той няма да бъде съгласуван, а това на практика ще спре неговата реализация.“Инвеститорът е длъжен да спази всички процедури по екологичното законодателство”, категорична бе Янева. За да обясни възникналото “недоразумение”, тя каза: “До момента има единствено административна процедура, която сме длъжни да стартираме по Закона за насърчаване на инвестициите”. С изготвения проект на Меморандум между държавата и инвеститора се дава административно обслужване и се създава междуведомствена група, която да съдейства на инвеститора да мине всички законови процедури.В надпреварата от обяснения се включиха почти всички министри от кабинета, след като сами се насадиха на пачи яйца. Министърът на икономиката енергетиката и туризма Драгомир Стойнев съобщи, че предложеният от неговото ведомство проект за меморандум, който бе одобрен от Министерски съвет, всъщност бил само “за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект”, а не давал реален старт на инвестицията.Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов също подхвана рефрена, че всичко било само в начален етап и той лично щял да проследи спазването на всички изисквания към подобен тип строителство.Мандатоносителят на този кабинет Сергей Станишев пък отново запя старата песен, че брат му отдавна вече нямал нищо общо с проекта. В същото време всички министри говореха за същия проект, но ...преработен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във