Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЕТА КОРП НЕ СВЪРШИ РАБОТА НА СОЛВЕЙ

Цялата борсова седмица измина под знака на общото събрание на Софарма. В понеделник бяха изтъргувани 49 акции от фармацевтичния завод на цени от 11 до 13.50 лева. Закупилите ги се надяваха да участват в увеличението на капитала на столичната компания. Само часове по-късно обаче те разбраха, че няма да ги огрее. В същото време продавачите потриваха доволно ръце. В тази ситуация мнозина играчи на пазара питаха дали не е редно сделките, извършени миналия четвъртък (4 януари) и в понеделник тази седмица, да бъдат анулирани поради променени обстоятелства.
Събитията около т. нар. търгово предложение за изкупуване на акциите на Солвей-Соди от мажоритарния му собственик се развиха според очакванията. В петък (5 януари) белгийците закупиха пакет от близо 35 хил. книжа, което обаче бе резултат от кросова операция, извършена от посредника Бета корп. На практика Солвей Шишеджам холдинг придоби отдавна платени от него акции. Целта бе да се покаже, че има инвеститори, които са склонни да продават на холдинга по цената от 6.60 лв. за книга. Всички останали транзакции се осъществиха на по-високи нива. Това означава, че стратегията на мажоритарния собственик за придобиване на повече от 90% от капитала на Солвей-Соди и последващото отписване на завода за калцинирана сода от регистъра на публичните дружества претърпя неуспех.
Очакванията на брокерите за бъдещето на търговията с акции на девненския комбинат са разделени. Едни смятат, че котировките на завода ще растат, вследствие на което Солвей Шишеджам холдинг ще отправи нова оферта, но този път на по-висока цена. Други обаче са на мнение, че цените ще спаднат. Причината е, че вече няма нужда те да бъдат изкуствено поддържи на нива над 6.60 лв., с идеята да се попречи на мажоритарния собственик да купи книжа.
През цялата седмица се сключваха малко странни сделки с акции на Българска холдингова компания по 1.70 лв. едната. В същото време се предлагаха големи количества книжа по 1.65 лева. Брокери твърдят, че става въпрос за кросови операции, целящи поддържането на високи котировки на акциите на бившия приватизационен фонд.
Изненадващо за мнозина цената на книжата на Петрол холдинг груп се повиши с 10 стотинки. Повече от година те струваха по 1.60 лв., а от сряда продавачите могат да се разделят с тях по 1.70 лева. Интересното е, че това става в момент, когато тече подписка за увеличението на капитала на компанията, при която емисионната стойност на акциите е едва 1.10 лева. Според всички пазарни принципи цената вече трябва да е в рамките на 1.10 и 1.60 лева.
Перлата в инвестиционния портфейл на Петрол холдинг груп е делът му в дистрибутора на горива Петрол. Холдингът притежава 24.69% от капитала на това дружество.
Отново се забелязва повишаване на интереса към книжата на Слънчев бряг. Сделки се сключваха в диапазона 3.70-3.91 лв. за акция. Очакванията на повечето брокери са, че котировките на курорта скоро ще преминат границата от 4 лева. На опашката са наредени голямо количество анонси за покупка на книжа от дружеството. Продавачи обаче липсват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във