Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЕРЛУСКОНИ ЩЕ ПАЗИ ИТАЛИАНСКИТЕ ФИРМИ ОТ ЧУЖДЕНЦИ

Още след като спаси закъсалата авиокомпания Алиталия (Alitalia) от варианта да попадне във френски и холандски ръце, италианският премиерът Силвио Берлускони прави всичко възможно да гарантира, че никоя друга местна фирма няма да бъде погълната от чужденци на ниските цени, които позволява фондовата борса в Милано в момента.
Акциите на много италиански компании се търгуват на цени, които изобщо не съответстват на стойността им, така че са налице отлични възможности за отправянето на враждебни оферти, предупреди Берлускони. Преди дни той обяви, че разполага с информация, според която суверенни фондове - най-вече принадлежащи на страни производителки на петрол, са готови да вложат големи суми в акции на италиански дружества. По този повод Берлускони декларира, че борсовият регулатор на Италия Consob и финансовото министерство на страната работят по промяна на действащите днес правила за борсова търговия. Финансовият министър в дясното правителство - Джулио Тремонти, пък добави, че в два италиански закона ще бъдат направени поправки, чиято цел ще е да подкрепят преди всичко местните банки.
С корекциите ще се понижи 2-процентният праг, над който притежаваните в една компания акции трябва да бъдат обявявани публично. Те ще отменят и правилото, което изисква мерките за защита на фирмите от враждебни поглъщания да бъдат одобрявани предварително от акционерното събрание. Планираните законодателни изменения ще се вместват в европейските рамки, обещава Тремонти.
Междувременно Силвио Берлускони окуражи италианските инвеститори да купуват книжата на стабилни дружества като контролираните от държавата енергийни компании Ени (Eni) и Енел (Enel). Ени ще отчете изключителни резултати за 2007 г. благодарение на цената на петрола, изтъкна премиерът. Той препоръча на италианците да не продават акциите си в местни фирми, защото в рамките на 18-24 месеца техните цени ще се върнат на равнището, на което трябва да бъдат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във